Havalar artık aniden soğuyup ısınıyor. Özellikle gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazla. Sürekli değişen bu sıcaklıklarla birlikte soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar da haliyle her an kapımızı çalabilir… Peki bu risklere karşı nasıl beslenmeliyiz? Tabiki bağışıklık sistemimizi güçlendiren yiyecek ve içecekleri daha fazla tüketerek…
MANDALİNA: Bu sıralar yeşil olanlarını görsek de kısa süre sonra sarı turuncuları görmeye başlayacağız. Öncelikle içeriğindeki zengin C vitamini ile bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlarla kansere yakalanma riskini azaltır,kanı temizler. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır, damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Mandalinanın kabuğunun altında serinletici, iştah açıcı ve susuzluğu giderici bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Özellikle yüksek miktarda provitamina.
ARMUT: Serin havanın gelmesiyle birlikte sonbahar meyve sebzeleri yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya başladı. Armut da tam bir sonbahar sebzesidir ve sonbahardaki ani hava değişimleri nedeniyle düşen bağışıklığımızı arttırmaya yardımcı olur. Yüksek miktarda su içerdiğinden midede çok kısa süre kalıp bağırsaklara geçer. Suyunda bulunan değerli maddeler bağırsaklarda kısa sürede emilir. Sindirimi destekler, bağırsakları dezenfekte eder. Çok az su içenler ve su içemediğinden şikayetçi olanlar armut ile destek sağlayabilirler. Armuttan daha fazla yarar sağlamak istiyorsanız, kabuğuyla yemenizi tavsiye ederim. Ayrıca potasyum içeriği yüksektir ve ödem oluşumunu engeller. 
PIRASA: Soğan ve sarımsağın yakın akrabası olan pırasa, soğana benzer tadı ile birçok yemekte bulunabilir. Bir bütün pırasa yaklaşık 55 kkal civarındadır.Zengin içeriği sayesinde birçok vitamin grubu açısından mükemmel bir kaynaktır. Günlük A vitaminin çoğunu karşılar. Yeterli miktarda A vitamini almak, sağlıklı kan hücreleri üretimine yardımcı olur. Ayrıca retina ve kornea sağlığını da korur. Pırasayı birçok sebze yemeğinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bir parmak boyunda doğrayıp bir yemek kaşığı zeytinyağıyla soteleyip üzerine yoğurt ekleyip tüketebilirsiniz. Veya direkt sebze yemeği şeklinde de pişirebilirsiniz. 
YER ELMASI: A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Kalsiyum,demir ve fosfor açısından da oldukça önemlidir. Faydalı yapısını koruyacak en ideal pişirme yöntemi buharda pişirmedir. Körpe yer elmaları, salatalarda çiğ olarak kullanılabilir.