Bu gün dünyanın kargaşa içinde olduğu ve bize yakın bölgelerin kan revan içerisinde dağıtılıp mahvedildiği dünyanın jeopolitik sisteminde devletçiliği üst aşamada olan halklar şanslıdır bence. Çünkü terör, ulusal maskesini atarak global bir tehdit olmaya başladı. 
Artık dış dünyanın gizli güçleri ve emperiyalizmin tuzakları herkes için tehdit oluşturmayı başarıyor. Mesela, Suriye için demokrasi, hak-özgürlük savaşı arayanlar için Suudi Araplarda demokrasinin olup olmaması hiç bir önem taşımıyor. Çünki Esad, müttefik değil. Ya da şöyle düşünelim. Başka zamanlarda batının Suriye’ye girmesine karşı agressif olan Rusya, şimdi kolayca Suriye’de bomba yağdırıyor. Ve bakın... Bir halk daha zayıf sayıldığı için ortadan kaldırılıyor, onların bahane malzemesi sömürge ise en hat safada. 
Şimdi batı diktatörlük karşıtı  olduğunu iddia edip, Suriye’yi karıştırdıktan sonra DAEŞ ortaya çıkmadı mı?  Esat demokrat değil, tamam... Peki, şimdi Suriye halkı daha mı mutlu?
Doğuda tam bir karmaşa var. Ve bir de tüm bunlardan dışda güçlü bir Azerbaycan devleti var. 
Azerbaycan’ın bu kadar güçlü olmasının sebeplerinden biri güçlü vatanseverlik ideolojisinin olmasıdır. 
Azerbaycan halkının ulu önderi Haydar Aliyev’in Azerbaycan felsefesi ülkede hem toparlayıcı bir düşünce sistemi oldu, hem de doksanların başında yaşanan etnik karşıdurmaları sonlandırdı. Karabağ savaşında Yahudi, Kürt, Türk, Lezgi birlikte Azerbaycan’ın bütünlüğü için ermeni işgaliyle burun buruna geldi. Şimdi Azerbaycan bayrağı üzerinde Türklüğü andıran mavi renk, modernliği bildiren kırmızı renk ve İslamiyete ait yeşil renk ile halkımızın tüm etnik üyelerini vatandaşlık çatısı altında toplamayı başardı.
Azerbaycanın ikinci en büyük özelliği burada rüşvet ve memur sürgünü önünde duran devrim niteliği taşıyan ‘Asan Hizmet’ adlı modelin yaratılmasıdır. Direkt Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in fermanı ile oluşturulan ‘Asan Hizmet’ sayesinde bugün tüm noter işlemleri ve dosya işleri kısa sürede gerçekleştiriliyor. Dünyanın bir çok ülkelerinden  bu modeli öğrenmek için Azerbaycan’a diplomatlar geliyor. 
Azerbaycan, dış siyasette de balans korumayı başardı. Nitekim güneyden İran, kuzeyden Rusya, Ermenistan gibi devletlerle komşuluk şanssızlığına rağmen bugün tek umudumuz Türkiye ile komşuluktur. 
Ne İran, ne Rusya bu gün Ermenistan’a karşı Azerbaycan’ı savunmazken Azerbaycan hem ordusunu, hem de savunma sanayisini güçlendiriyor. Şimdi Azerbaycan’ın tek ordusunun bütçesi, resmi rakamlarla tüm Ermenistan bütçesinden daha çok. Demek ki dış destek olmazsa, Azerbaycan Karabağ’ın işgalini sonlandırabilir.
Azerbaycan’ın coğrafi konumu, iç sabitliyi ve kendi başına kararlar vermeye çalışması batının hoşuna gitmese de güçlü siyasi irade sonucunda bu devlet sadece güçlenme konumunda. Azerbaycan’ın bilinen doğalgaz ve sair zenginlikleri ise başka bir yazının konusu.
Bakü bu gün Kafkasya’nın en modern ve güzel şehri olarak Türk dünyası için gurur verici bir durumda. Eurovision ve Avrupa Oyunlarına ev sahipliği yapan bu Türk başkentinde şimdi sırasıyla Formula-1, İslam Dünyası Oyunları ve UEFA yarışmaları da gerçekleşecek.
Azerbaycan batı ile doğu arasındakı zenginliktir ve ne mutluki bir Türk devleti bu gün sessizce gelişmektedir.