Bir araştırma şirketinin ortaya koyduğu tespit, Avrupa ligleriyle kıyaslandığında, seyirci anlamında hayli gerilerde olduğumuzu net bir biçimde ortaya koyuyor. Avrupa’nın beş büyük futbol ligi ve Süper Lig’e taraftarların ilgisini inceleyen KPMG Futbol Benchmark şirketinin yayınladığı rapora göre, geçtiğimiz sezon Bundesliga’da maçlar ortalama 41 bin, Premier Lig’de 36 bin, La Liga’da 28 bin, Serie A’da 22 bin, Ligue 1’de 21 bin kişiye oynandı. Süper Lig’de ise bu rakam 10 bin seviyesinde kaldı.

Yepyeni statlar ve yıldız transferlere karşın Süper Lig taraftar sayısı bakımından nedense sınıfta kalmış durumda. 2016-17 sezonunda içerisinde Süper Lig de dahil, Avrupa’nın önde gelen altı futbol ligi incelendi. Bundesliga 41 bin taraftar ortalamasıyla Avrupa’nın tribünleri en çok dolduran ligi oldu. Premier Lig’de maçlar 36 bin kişiye oynanırken, La Liga’da 28 bin taraftar ortalaması yakalandı. Serie A’da ortalama 22 bin, Ligue 1’de 21 bin taraftara maçlar oynandı. Süper Lig’de maçlar 10 bin kişiye oynandı.

Ligde geçen sezonun tribünlerini en çok dolduran takım Beşiktaş oldu. Taraftarlarının desteğiyle şampiyon olan Siyah Beyazlılar 30 bin, Galatasaray da 21 bin ortalama taraftara oynadı. Trabzonspor 17 bin kadar taraftarla üçüncü sırada yer alırken, dördüncü sırada 16 bin civarında izleyici ortalaması yakalayan Fenerbahçe yer aldı.

Ligimizin en az ilgi gören kulüpleri ise 2 bin 400 ortalamasıyla Gençlerbirliği, 2 bin 300’le Akhisar, 1400 taraftarla Kasımpaşa oldu. Ne ilginçtir ki, Beşiktaş’la kıran kırana bir şampiyonluk yarışı veren Medipol Başakşehir ise ortalama 3 bin 200 taraftar önünde oynadı.

Avrupa’da geçen sezon tribünlerini en fazla dolduran takım Borussia Dortmund oldu. Alman ekibi maçlarını ortalama 79 bin kişiye oynadı. Barcelona’yı maçlarında 78 bin taraftar takip etti. Karşılaşmalarına 75 bin kapasiteli Allianz Arena’da çıkan Bayern Münih de 75 bin ortalama yakalayarak tüm maçlarını kapalı gişe oynadı. Manchester United da 75 bin ortalamaya ulaşırken, İtalyan devi İnter 47 bin, Fransa’dan da PSG maçlarında 45 bin taraftar karşısına çıktı. Evet tüm bu rakamların ortaya çıkardığı sonuçları masaya yatırırsak görülüyor ki, o ballandıra ballandıra dile getirdiğimiz Süper Lig’de takımlarımız, Avrupa ortalamasının üçte birine bile ulaşamamış durumda. Oysa yapılan transferler ve harcanan para birkaç astronomik transferi hariç tutarsak, neredeyse onlarla eş değerde. Bir başka anlatımla, Türk futbol seyircisi stada gitmek yerine, televizyon karşısında oturmayı tercih ediyor. Tabi ki bunun altında yatan en çarpıcı neden, insanımızın elde ettiği gelirle kıyaslandığında, maç bileti fiyatlarının hayli yüksek olması.

Ancak tek neden bu değil tabi ki. Statlarda ortaya çıkan hadiseler ve terör korkusu da bu ilgisizliğe etken olan unsurlar. Neyse ki bu sezon, ilk yarının ortasını geçtiğimiz şu sıralarda, geçtiğimiz yıla oranla takımların seyirci sayılarında bir miktar artış gözleniyor.

Temennimiz bir temaşa zevki olan futbolun olmazsa olmazı tribünlerin olaylardan uzak ve dolu olması.

Hoşçakalın…