İmkanlar dahilin de,aklın ve yeteneklerin elverdiği kadar çok değişik meslekler edinebilir insan. 
Mücadele ruhlu ve azimle hareket ettiğin de zamanla yetenekler dahi kazanabilir,üstün bir zekaya sahip olmasa dahi azim ve çabasıyla yeterlilik sağlayabilir. Yazıya döktüklerim sahiplendiğim bir saptama değil, psikologların ve pedagogların da ortak görüşüdür. 
Yaratılış itibarıyla üstün verilere sahip çok insan hayat mücadelesin de geriler de kalırken, sıradan vasat biri mücadele ruhuyla,vazgeçmeden çaba göstermesi ile çok önemli mesafeler katettimlerdir.
Genel tanım ve tanımlamanın çok ötesin de hiçbir tanımlama içine sığmayan,sığamayan çok özel insanlar vardır ki “Mustafa Kemal Atatürk” gibi, tüm hareket ve kararları asırlar boyu örnek alınır, alınmalıdır.
İmkansızlıklar için de cepheden cepheye koşması,yıkılan koca bir imparatorluktan Türk vatanını Türk milleti ile günümüze taşıyan bir stratejist,dehadır Atamız. İnsan yaratılışı haliyle önemli özel vasıflar taşıyor olsa da kibir,ego özelliklerine de sahiptir. Ne kadarını, hangi seviye de başarabiliriz bilmiyorum ama denemek gerek. 
Atatürk’ün dehasını anlamak için bazen kendimizi onun yerine koymayı deneyelim, empati yapalım. 
Yazıma kattığım bir yaşanmış olayı defaten okudum, anlamaya çalıştım. Kibiri kullanmadan, sıfır egolu olmak bu olsa gerek.
Devlet yönetimin de, yüksek noktalar da olan her yönetici de olması gereken bir arınmış kişilik hali.

<<  Atatürk'ün Anıları - Ataya Küfür Eden Köylü
Atatürk'e hakaretten sanık bir köylü hakkında takibat yapılıyordu. Durumu Atatürk'e arz ettiler,
- Mahkemeye veriyoruz, dediler, size küfür etmiş. Atatürk sordu:
- Ben ne yapmışım ona? Evrakı tetkik edenler açıkladılar:
- Gazete kâğıdı ile sardığı sigarayı yakarken kâğıt tutuşmuş ta ondan.
Atatürk'e bunu söyleyen bir milletvekilidir. Atatürk sormuş,
- Siz hiç gazete kâğıdı ile sigara içtiniz mi?
- Hayır...
- Ben Trablus'tayken içmiştim, bilirim. Pek berbat şey. Köylü bana az küfretmiş. Siz bunun için onu mahkemeye vereceğinize, ona insan gibi sigara içmeyi sağlayınız!. >>

Atatürk olmak, başarılı bir komutan, baş öğretmen, çiftçi, sanayici, devrimci, sportmen, zarif beyefendi, çökertmeyi oynayacak kadar Anadolu insanı.. 
Bu gün yaşanan her sorun da ATATÜRK gibi düşünmeyi başarmış olsak ne çok problemin yok oluşunu sağlayacağız. 
Zorluk ve imkansızlık hallerine karşı bir Norveç ata sözüdür, ata bizim ama söz onlarındır. İmkansız ya da hemen olamayacak şeyleri norveç halkı,biraz atatürk gibi düşünmek lazım der. 
Atatürk’ü bir sembol isim görmekten öte tüm yaptıklarını, karar alık biçimlerini tam anlamak zorundayız. Kitaplığımız da değil nutuk kitabı başucu kitabımız olmalı..