Herkese sevgiler,

Muharrem ayına girdiğimiz bu günler de evlerimiz de ''AŞURE''nefis lezzeti ile yerini alır.

Muharrem ayının İslam tarihinde 3 önemli özelliği vardır.Birincisi oruç,ikincisi Hicri takvimin başlangıcı olması,diğeri de Hz.Hüseyin ve evlatlarının Kerbela 'da şehit edilmesidir.

Şehrullahi'i-Muharrem olarak meşhur olan,yani ''Allahın ayı Muharrem''olarak bilinen Muharrem ayı ilahi bereket ve feyzin,Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Öyleyse henüz aşure pişirmeyenler için güzel bir tarifi hep birlikte hazırlıyalım.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 2,5 su bardağı buğday

• 1 su bardağı kuru fasulye

• 1 su bardağı nohut

• 1/2 su bardağı pirinç

• 4 su bardağı toz şeker

• 24-26 adet kuru kayısı

• 1 su bardağı kuru üzüm

• 7-8 adet kuru incir

• 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

• 10 adet karanfil

• 2 yemek kaşığı gül suyu

ÜZERİNE:

Fındık-fıstık-nar-kuş üzümü-çam fıstığı-badem-tarçın-antep fıstığı tozu-hindistan cevizi (tercih sizlere kalmış)

YAPILIŞI:

Aşuremizi pişirmeye bir gece önceden yapacağımız hazırlıklarla başlayacağız.

Buğdayı,fasulyeyi ve nohutu ayrı ayrı kaselerde iyice yıkadıktan sonra ıslatın.

Islattığınız bakliyatları tekrar iyice yıkayın ve fasulye ile nohutu yine ayrı ayrı düdüklü tencerede haşlayın ama dağılmamalarına dikkat edin.

Nohutların kabuklarını soyarak bir kenara alın.

Buğdayı koyu suyu tamamen çıkana kadar yıkayın süzdürün ve genişçe bir tencereye alarak 15 su bardağı su ekleyerek haşlamaya bırakın.

Bu arada küçük bir kasede de pirinci haşlayın.

Buğdaylar yumuşayınca fasulyeleri,nohutları ve pirinci ialve edin.

10 dakika hepsi birlikte haşlansın.

Toz şekerini de ekleyerek kaynatmaya bırakın.

Kayısıları sıcak suda 15 dakika bekletin ve eğer büyükse 4 parçaya keserek kaynayan aşureye ekleyin.

Bir mandalinaya karanfilleri batırın ve aşureye ekleyin.Karanfiller kokusunu verdikten sonra içinden çıkarın.

En son incirleri ekleyeceğiz.Çünkü aşuremizin rengini koyultmasın.

Onun için incirleri 5 dakika kaynar suda bekletin ve 2 yada 4 parçaya keserek aşureyi ateşten indirmeye 5 dakika kala ekleyin.

İsteğe bağlı olarak portakal kabuğu rendesini ve gül suyunu ilave ederek ateşten indirin.

Aşuremizi kaselere boşaltarak süsleyebilirsiniz..

Süslemek sizlerin tercihine kalmış ama en çok yakışanı nar'dır.

Evinizde bulunan kuru yemişlerle süsleyerek ev halkı ve komşularınızla paylaşın.

Hepinizin evlerinde bereket ve bolluklar diliyorum.

Afiyet olsun.

Sevgiyle..