Seyirci futbolun olmazsa olmaz unsurlarındandır pek tabi ki. Bu sezon bu anlamda hayli bereketli geçiyor. Özellikle geçtiğimiz son üç yıl, tribünlerde azalan seyirci, bu yıl yerini almış durumda. Bu sezonun şu ana kadarki sürecinde, son beş yılın en yüksek seyirci rakamının elde edildiği gözleniyor.

Geçtiğimiz süreçte bu konuda bir yazı daha yazmıştım. Ancak her geçen hafta taraftar anlamında yaşanan ivmeyi hızlandırıyor. İşte tüm bunları kanıtlayacak rakamsal değerler; 

Spor Toto Süper Lig bilet hâsılatları, seyirci sayısı, Passolig verileriyle medya yansımalarından derlenen bilgiler doğrultusunda 25 hafta sonunda toplam 2,9 milyon liralık bilet satışı gerçekleşti. Bu rakamlar, geçen yıla oranla yüzde 45 artış olduğunu kanıtlıyor. 

Bu arada, elde edilen hâsılat rakamlarına kombine ve loca gelirleri dâhil değil. Geçtiğimiz yıl bu rakam 2 milyon lira düzeyindeydi.

Oynanan karşılaşmalar 25 hafta boyunca toplam 2 milyon 909 bin 503 seyirciyi tribünlere getirmiş. Rakamların diline göre, maç başına düşen ortalama seyirci sayısı 12 bin 931 olarak gerçekleşiyor. Böylelikle, geçen yıla oranla seyirci ortalamasının 4 bin arttığı belirlendi. 

Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında, Süper Lig’in en fazla taraftara oynayan kulübü de 505 bin 509 ile Galatasaray oldu. Galatasaray’ı 364 bin 691 seyirciyle Beşiktaş izledi. Üçüncü sırada 344 bin 609 seyirciyle Fenerbahçe var. Buna karşın en az taraftarı ağırlayan takım 19 bin 872 ile Osmanlıspor olarak belirlendi. Osmanlıspor’u da 32 bin 430 ile Kasımpaşa, 34 bin 903 ile Gençlerbirliği takip etti.

Tabi ki, içeride oynadığı 13 maçta en yüksek sayıda izleyiciyi tribünlerde ağırlayan takım Galatasaray, taraftar sayısıyla doğru orantılı olarak bilet geliri en yüksek takım oldu. Aynı zamanda Süper Lig’deki seyirci ortalamalarında 30 bin barajını geçen iki takım oldu. Galatasaray kendi sahasında oynadığı 13 karşılaşmada 38 bin 885 taraftara karşı oynarken, Beşiktaş Vodafone Park’ta çıktığı 12 karşılaşmada ortalama 33 bin 154 taraftarı tribünlerinde ağırladı. Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor ise 20 bin barajını geçmeyi başaran takımlar olarak kayıtlara geçti. 10 bin barajının altında kalan takımlar da; Göztepe, Aytemiz Alanyaspor, Medipol Başakşehir, Teleset Mobilya Akhisarspor, Kardemir Karabükspor, Gençlerbirliği, Kasımpaşa ve Osmanlıspor oldu. Bu sezon hareketliliği için yorum yapan bazı uzmanlar, Süper Lig’in seyirci sayısında rekora koşmasının en büyük nedeni olarak, son yılların en heyecanlı maçlarına ev sahipliği yapmasını ve şampiyonluk yarışının, ligin son haftalarına kadar devam edeceği öngörüsü oldu.

Tribünlerdeki bu bereket, hayli sevindirici bir durum kuşkusuz. Ancak  seyirci artışı kadar, mutluluk verici bir gelişme de, tribünlerdeki o alışılagelmiş gerilim ve küfür illetinin, bu yıl önceki yılların çok gerisinde oluşu. Derbi maçlarında bile ortamın gerdirilmemesi, bu sezonun öne çıkan özellik ve güzellikleri arasında. İnşallah bu eğilim önümüzdeki dönemde de sürer ve kulüplerin ekonomileri yükselirken, sadece coşkulu tezahüratların yapıldığı, küfürden arınmış tribünler sportif başarılara tanıklık eder.

Kalın sağlıcakla…