KADİR UYAN

Şiir: Hülya ASLAN


Aslanburçtan yüce uçar  kartallar
Ulucami’mizde saf tutar canlar
Sensiz bomboş kaldı geçtiğin yollar
Kadir uyan başımızda   ne  hallar
      Kadir, evleneli sekiz ay olmuş,Periza sekiz ayda deli olmuş, yollara düşmüş yapılan ilaçlar kâr etmemiş.Kadir de töreye karşı gelememiş evlenmişse de yüreğindeki sevdasına da söz dinletememiş oda hastalanmış.
      Mahallede Kadir ile Periza’nın sevdasını  duymayan ,kavuşamadıkları için ikisine de  üzülüp acımayan kalmamış.Kadir yoldan  geçerken komşu kadınlar merakla ;Periza’yı aşık edip dei divane gezdiren bu adam  nasıl bir yiğit  diye kapıların anahtar deliğinden,pencere köşelerinden  Kadire bakmaktan geri durmamışlar.Dedikodular ayyuka çıkmış.O günlerde
   Komşu kızı Naciye- Şükriye bak hele gı ,gel gel bak hele Kadir geçiyi, şimdi Periza burda olsaydı da ona da gösterseydük.
Şükriye-Sus bacım zavallı gızın yarasını deşme zaten bögünlerde biraz iyi gibiymiş , geceleri nöbet gelip gendini dışarı atmıyımış herhal  musga tesir etti Allah yardım etsin.Kadir de nasıl aslan gibi delikanlıydı ,oğlanı ne hale goymuşlar ,baksene dede gibi beli bükülmüş elleri arkasında,  tesbihini sallayarak zor yürüyor hastemi ola?
Naciye-Heee ince derde düşmüş deyiler veram olmuş.Kadirlerin konağı bu kurban bayramı arafesinde şenlikli değil,geçen sene  anası çifte bayramımız var oğlum evleniyor diyerek çifte goç gurban etmişlerdi bize gurban payı getürdüydü de  anama söylerken duydum.
     Bu konuşmalardan birkaç ay sonra;
     Kadir’gilin konağın  genişçe ayazında  kadınlar toplanmışlar ağıtlar sokağa taşmakta ,içlerinde biri var ki Kadir’in  ninesi hıçkırıklarla ağarmış bembeyaz saçlarını yün gibi  yolup- yolup feryat, figan  etmektedir. “ -  Oyyyyy yovruuum gara gadirim, gınalı guzum, ben öleydim, ninen saa yassur olaydı  Gadiiirrrrrr.
Beni diynemediiizz, iki bayram arası toy kurulmaz demişidim,oğlan sevdasını unutsun diye hemen everdiz. Yiğidimi, aslanımı kara topraklara yar ettiz, de gedin getürün Perizayı da doya doya seyretsin garip.
     Herkes şaşkınlıkla birbirinin yüzüne  bakar  Periza ,Kadiri böylemi görecektir,hem ayrıca namahrem değilmidir? (Kadir hasta yatağında eşine vasiyet etmiş eğer bana bir şey olursa,Muhtar Memed amcanın kızı Periza beni görsün müsaade edilsin demiş.)Kafalarda soru işaretleri dolaşırken kadınlar arasında  Kadirin eşi  olan amca kızı Saniye hanım: Hocaya danışın getirin görsün rahmetlinin vasiyeti var’’ deyince
    Aileden hatırı sayılır yaşlı  bir  kadın   elçi gitmiş Periza’yı getirip Kadir’le görüştürmüşler. Periza sevdiğini gördükten sonra dışarı çıktığında  kalabalık  pür dikkat  Perizayı izlemekte  düşüp bayılırmı, bağırırmı,ne yapar gibi tepkisini ölçmekteymişler.
Kadınlar …   
1.Kadın- Anam görmediizmi? gızın gözünde bir damla yaş yoktu  ,unutmuşmu  ne?
2.Kadın -Belki de unutmuştur zavallı aklı başındamı ki geceleri yollara  çıkıp geziymiş,
3.Kadın-Gardaşları leylek pisliği bulup yedirmişler eyle duydum,
4.Kadın-_Masumun ahı galmadı, Kadiri ona yar etmediler,Allah aldı ellerinden, cahallarımızın başından ırağ olsun,nasıl da yakışıyorlardı birbirlerine.

Periza;

KADİR  UYAN


Gelmiyorsun çokmu uzak yerdesin
Gün bitti ay oldu bedir nerdesin
Duyanlar aşkına kurbandı desin
Kadir uyan gönlüm bayram eylesin

Sevdamıza nazar değdi göz oldu
Ayrılık zor geldi  gül benzim soldu
Gençliğim çürüdü ömrüm  güz doldu
 Kadir uyan ses ver ahdımız noldu

Töre ikimizi dertlere saldı
Yeşil Divrik kara giydi ,karardı
Kavli kararımız sözümüz vardı
Kadir uyan yârin  burada kaldı

Aslanburçtan yüce uçar  kartallar
Ulucami’mizde saf tutar canlar
Sensiz bomboş kaldı geçtiğin yollar
Kadir uyan başımızda   ne  hallar

Hülya ASLAN


NOT Divriği yöresinde yaşanmış gerçek bir aşk hikayesinden esinlenerek Hülya Aslan tarafından kaleme alınmıştır.Şiirler Yazara aittir.