Aşil (Akhilleus) Mitolojik bir efsane kahramanıdır… Homeros ve İlyada adlı destanda Truva Savaşında  anılan Greklerin büyük savaşçısıdır…
Efsaneye göre denen odur ki ; Aşil’e ne ok ne kılıç işlermiş. Vücudu görünmez bir zırh ile kaplanmıştır. Annesi yarı tanrı bu savaşçıyı kutsal Nehir’de yıkayarak, kutsamış ancak bu kutsayış sırasında ellerinin suya değmemesi gerektiği için bebeğini suya topuğundan tutarak sokabilmiştir. Böylece Ölümsüzlükle kutsanmış olan Aşil’in ölümlü olduğu tek noktası Nehir’de ıslanamayan  topuğu olmuş. Tıp literatüründe bu mitolojik efsaneden esinle ‘’Aşil  tendonu ‘’Ayağın aşağı yukarı hareketini sağlayan tendona adını vermiştir.
Herkesin Zayıf bir noktası vardır. Yumuşak bir tarafı, kırılgan bir yanı. Bu yanını gizlemek ister çoğunlukla. Saklar. Saklanır.. Toplumda başarılı olmuş nice insanın da Aşil Tendonu olabilir. Yani  gücü ne olursa olsun herkesin zayıf bir noktası vardır. Bazen aşırı tevazu dolu bir maskenin ,bazense mağrur ulaşılmaz bir kibirin altında gizlenmiş de olabilir tüm zayıf yönler.
Kiminin en zayıf noktası sevgidir, kiminin aşk şayet çocuk sahibi bir kişi ise çocuğu, kiminin eleştirilmek, kiminin beğenilmek, kiminin güç kiminin merhamet…
 Aşil topuğumuzun yani en zayıf olduğumuz ,en kolay yaralanabileceğimiz noktamızın ne olduğunu bilmek bizi güçlü kılar. Güçlü ve zayıf noktalarımızı bilerek hayatımıza daha güçlü ve anlamlı bir yön verebiliriz. Bu kişisel gelişim ve kendini yönetebilmek ,geliştirebilmek anlamında da değerlendirilebilecek  son derece stratejik bir hamledir. İş hayatında ,kişisel ilişkilerimizde, arkadaşlık, dostluk ,sevgililik ,iş ilişkisi ve evlilikte hatta ekonomik kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmakta evet biz insanlar şirket değiliz kaynak kullanımının ne ilgisi var demeyin para kullanmak, akıllıca yatırım yapamamak, gelir ve giderimiz arasında dengeyi kaçırmakta bizim en zayıf olduğumuz noktamız olabilir .Kredi kartı ekstrelerinize ayrıntılı bir göz gezdirirseniz ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır.
Zayıf noktalarımızla nasıl başa çıkacağımızı bilirsek bunlardan dolayı hayatımızda meydana gelecek problemleri en aza indirebiliriz.
Kendimizi bir proje olarak ele alırsak işe nereden başlamak isterdik? Hangi noktalarımızı değiştirmek ve geliştirmek isterdik ? Bir sihirli değnek yok elbette bunun için. Adımlar ve aşamalar var.
Mesela kıskançlık huyunuz mu var? Her ilişkide bu huyunuz ilişkininin sürekliliğini baltalayan bir durum haline geliyor ve işler istediğiniz gibi gitmiyor mu?
Kıskançlığın temelinde yatan duygu, güdü yetersizlik hissi ve güvensizliktir. Bu kendine ve karşındakine güvensizliktir bir anlamda. Sizin tespit edeceğiniz şey bu sorunun neden ileri geldiğini bulmak, hedefe yönelmek ve davranışı tümden değiştirecek süreci başlatmaktır.
Eleştirilmek mi en zayıf noktanız? O halde siz mükemmelliyetçi bir insan olabilirsiniz . Muhtemel kendinizi en küçük hatanızda bile alaşağı ediyor  olabilirsiniz.
Hiç kimse kusursuz değildir ancak kim olduğumuzdan keyif almak ve olduğumuz kişiyi önce kendimiz kabul etmek durumundayız.
Beğenilme isteği  bir insanın Aşil topuğu olabilir. Bu uğurda sürekli çabalar, sevimli görünmek için uğraşır, bazen yalanlar söyler. Yeter ki beğenilsin ve takdir edilsin. Bu uğurda amaca giden her yol onun için  mübahtır.
Merhamet de bir insanın Aşil topuğu zayıf noktası olabilir. Hatta öyle ki en erdemli ,insani fazilet olarak kabul edilecek bu özellik ‘’Bir kusur sayılacak kadar fazla ‘’olursa bazen istismara açık bir insan halini almamıza sebep olabilir..
Herkesin bir zayıf noktası vardır…
Mesleği, konumu, yaşamda ki rolü her ne olduğu fark etmiyor. Devletlerin bile Aşil Topuğu vardır ..Değerli okurlarımız Başkaları  fark etmeden önce  bu zayıf noktalarımızı güçlendirmek çok önemli ancak her ne yaparsak yapalım tüm zayıflıklarımız ve zaaflarımızdan kurtulmak istesek bile  Nehir’de ıslanamayan bir noktamızın hep kalacağını  unutmamak dileğiyle..
Haftaya görüşünceye değin
Sağlık ve Sevgiyle…
“Kahraman ve korkak. İkisi de tamamen aynı korkuyu duyarlarken, yalnızca kahraman korkusuyla yüzleşip onu bir aleve çevirebilir.”
 CUS D´AMATO