Hiç kimseyi ötekileştirmiyor ve bu yüzden de ötekileşmiyor, her yaştan her konumdan birbiriyle zıt insanlarla rahatlıkla iletişime geçebiliyor, her şeye rağmen onların insan yönünü öne çıkartabiliyor musun?

 Önce sen selam verebiliyor musun?

Etkin dinlerken, anlamaya çalışırken onları var edebiliyor olumlu değişimlere neden olabiliyor musun?

En sorunlu kişiler dahi seninle konuşurken en olumlu yönünü ortaya çıkarma gayretinde midir?
O zaman ego sorununuz olmadığından, sosyal yönünüzün gücünden ve iletişim becerilerinizden bahsedebiliriz.

Anlaşılmak ve sağlıklı ilişkiler içinde olmak

Anlaşılmak insanın en önemli ihtiyaçlarındandır

En mutlu insanlar en sağlıklı iletişim içinde olanlardır

 Haz duygusu, Hormonlarımız ve Davranışlarımız
Bugün rastladığım tanıdığımla bayramlaştık. Hoşbeşten sonra, "hocam nasıl bu otomobilim benimdir yeni aldım..." derken gözleri parlıyordu.

Ben ise "harika…! Güle güle kullanın" dedim

Onun "ben"i vurgulayış biçimi var olma sorununu akla getiriyordu. Bence araç sayesinde daha çok dikkat çekecek kendi çevresinde İmajı da değişecekti. Kim bilir..

Onun ruhsal yapısının yanında anlık değişen hormonlarından da bahsetmek gerek...

O psikolojiye yabancı değilim çünkü öncesinde on yıla yakın otomobil satış konusuyla ilgilenmiştim. O anlar hafiften sarhoşluk yaşayan müşteri ruh haline aşinayım. Hani o yaşanan haz insanları ele verir.

Haz duygusu sayesinde salgılanan dopamin’in  duygu üretim merkezi amigdala  baskılaması duygu kontrol sorunu yaşamasına neden olabilir.

Ayrıca aynı hormonun mantık muhakeme gelecek hesapları sorumluluk merkezi ön frontal lob üzerinde de  aynı etkide bulunması sorumsuz ve mantıksız davranışlar sergilemesine de neden olabilir.
     En pintilerimiz bile sevinçli anlarında söz verir bonkörce para harcama gibi köklü davranış değişiklikleri sergileyebilirler. 
Rakı içen farenin "o kedi buraya gelecek...!" karikatürüyle çizilmiş korkusuzluğunu yaşaması,
‘Aşkın gözü kördür’,  ‘Aşk sarhoşluğu’, "ben aşığım" diyene "takma geçer" dediğimiz gibi korkusuz ve sorumsuz davranışlardan hormonlarınız sorumludur.
‘Sor bakalım neden öyle davrandım’ diyen Şener Şen in kulağı çınlasın "Davranışlarımızı belirleyen yaşam koşullarımızdır." tespitini bir kez daha altını çizmiş olduk.

Geçmiş Bayramınızı Kutlar, Mutluluklar Dilerim. Hakkı Güleç