Dostum, ANAP Milletvekili Sn. Ogan Soysal’ı zamansız kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum.  PEPSİCO/TAMEK/FRUKO Genel Müdürü iken bir gün asistanım geldi, “Efendim, sizi Romtaş Şirketinin İdare Meclisi Başkanı bir bey görmek istiyor” dedi. Ben, “Şimdi meşgulüm, Genel Müdür Muavinlerinden birisi ile görüştürün” dedim. Asistan çıktı, biraz sonra tekrar geldi, “Efendim gelen zat, Mülkiyeden arkadaşınız, Hariciyeci, Gazne Soysal’ın ağabeyiymiş” dedi. (Gazne, Mülkiyeli çok sevdiğim, çok değerli diplomattı, ne yazık ki onu da çok genç yaşta kaybettik.) “Hemen alın görüşeceğim” dedim. Odama çok şık lacivert takım elbiseli, İngiliz lordlarına benzeyen, medeni, modern bir beyefendi girdi. Ogan ile ilk böyle tanıştık. Şirketi catering işleri ile uğraşıyormuş, ROMTAŞ’ın R’si Borsa tesislerinin sahibi Rasim Özkanca’yı, O’su Ogan’ı, M’si de daha sonra Altındağ Belediye Başkanlığı ve ANAP Milletvekilliği yapan Muzaffer Atılgan’ı temsil ediyormuş. Ogan ile ilk tanışmamızda, birbirimize ısındık, tesislerinde bizim mamullerin satılması karşılığında taleplerinin hepsini yerine getirdim. O kadar centilmen, kibar, zarif, kaliteli bir insandı ki, hayranlık duymamak imkansızdı. Daha sonraki gelişlerinde Yönetim Kurulu Başkanımız, Değerli İnsan Sn. Melih Sipahioğlu ile tanıştırdım. Nebraska Milletvekili (US, Congressman) Douglas Breiter müşterek arkadaşlarıydı. 

Ogan Soysal ile hayat bizi bu sefer siyasette kesiştirdi. Turgut Özal ANAP’ı kurmuş, biz DPT mensuplarını yanına almış, iktidar olmuştu. Ogan, Ankara Milletvekiliydi. Turgut Bey, ABD ile iyi ve işbirliği ilişkilerine büyük önem veriyordu. Bir gün bana “ABD ile ilişkilerde görev alacak birisini arıyorum” demişti. Ben de “Efendim, Tarsus Amerikan mezunu, harika İngilizce bilen, diplomasiye hakim, davranışları ile karşısındakini etkileyen, adeta Amerikalı gibi olan değerli birisini tanıyorum, sizin Milletvekiliniz” dedim. Turgut Bey, Ogan’ı çağırdı, önemli görev verdi. Turgut Bey bizlere, “Bakın, ABD dünya devi, süper güçtür, teknoloji çok ileridir. En ileri silahlara sahip büyük, güçlü bir orduya sahiptir. Amerikan halkı, ileri refah düzeyine ulaşmıştır. Türkiye ile Amerika’nın ileri dostluk ilişkileri içinde olması fevkalade önemlidir. Ben, Amerika’dan para istemiyorum, ticaret, ihracat istiyorum. Ogan Soysal bizim Amerika ayağımızı kuracak, kongreye hakim olacak, mümkün mertebe senatör, milletvekillerini tanıyacak, dostluklar kuracak, bu maksatla TBMM’ne az gelecek, daha çok Amerika’da olacak” demişti.  

Ogan Soysal, ABD’ni mekan tuttu, görevini üstün başarıl ile yaptı. Türkiye’nin, Özal’ın, ABD ile kurduğu yakın işbirliği ilişkilerinin mimarlarından birisi de Ogan’dı. Özal’a, Başkan Bush, ABD Hariciyesi ABD, Milletvekilleri hayrandı. Başkan Bush, Özal’ı sık sık arar, fikir alırdı. Amerikan Cumhurbaşkanlarının özel ikametgahı olan Camp David’de şimdiye dek eşi ile birlikte ağırlanan yegane Türk Devlet Adamı Özal olmuştur. Şimdilerde, bunların terörle mücadelede kullandıkları teknoloji harikası F16 savaş uçaklarını, Türkiye’ye Özal ABD ile hiç sorunsuz kazandırmıştır. 

Ben şimdilerde hayretler içindeyim. Türkiye’nin herkesle arası açık, hani dostlar artacaktı, tam tersi oldu. Her ülkeye “EYYY” çekmenin yararı var mı? ABD ile ilişkiler fevkalade bozuk, neredeyse Suriye’de savaşın eşiğine geldik. Esat’la bir zamanlar ortak Bakanlar Kurulu, tatiller yaparken, kanlı bıçaklı olduk. Sahi bana birisi neden Suriye ve Esad’la böyle düşman olduk açıklasın. Mısır’la da öyle... Türkiye bağırıp, çağırarak değil, akılcı, ülke menfaatlerine uygun, ancak diplomasi kurallarına önem veren Dış Politikaya yönelmelidir. Hariciyemizin çok değerli diplomatlarının görüş ve yönlendirmeleri kulak arkası edilmemelidir. Yeni dönemde yapılan hatalardan ders alınarak, dış politika yönetilir diye umut besliyorum. 

Ogan Soysal benim de üyesi olduğum Marmara Grubunda, her yıl düzenlenen Avrasya Zirve’lerinde özellikle yabancı Cumhurbaşkanları ve devlet adamlarının Türkiye’ye gelmesinde etkin rol oynamıştır. Ogan, ANAP’a ve ANAP ilkelerine sonuna kadar bağlı kaldı. Sevgili arkadaşımız Ela ile evlendi, mesut günler geçirdiler. Bizim ilişkilerimiz her daim sürdü. Bu zarif, bilgili, centilmen, diplomat, arkadaşları tarafından sevilen, TBMM’de, Türkiye’ye büyük hizmetler yapan, Arkadaşımız Sn. Ogan Soysal’ı özlemle anıyoruz. Değerli eşi, kardeşimiz Ela’nın acısını paylaşıyoruz. Bu dünyadan, böyle nitelikli bir insan geldi, geçti. Işıklar içinde uyusun...