Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin AK Partinin Kızılcahamam Kampında son derece önemli mesajlar içeren bir konuşma yaptı. Ülkenin Amerika ile ekonomik savaş yürüttüğü bir dönemde Cumhurbaşkanı’nın, “Şu güneyimizde Amerika’nın kokartlı komandoları teröristlerle el ele” cümlesi son derece önem taşıyordu.

Esasen uzmanlar, yıllardır PKK eliyle icra edilen terör eylemlerinin pek çoğunda ‘profesyonel parmak’ olduğunu fısıldasa da seslendiremiyordu. Bu yüzden 40-50 yıllık anarşi ve terör devrinde halk, ‘Bu ülkede Amerika’dan izinsiz yaprak kıpırdamaz’ inancına saplanıp kaldı.

Erdoğan bu gerçeği içinde saklamadı. Konuşacağı zaman televizyonun sesini yükselterek ses kamuflajı da yapmadı; çıktı kürsüden en açık cümlelerle ‘Siz teröre destek veriyorsunuz’ dedi.

‘Yerli gibi duran unsurlarla’ darbe dahil, her yolla Türkiye’yi yeniden kontrolü altına almaya çalışan Amerika ise planlarının boşa çıktığı her hamlesinden sonra ‘arenada ıskalamış boğa gibi’ azgınlaşmaya devam etti.

Dolardaki afaki dalgalanmanın ekonomiye etkisinin de Amerika’nın istediği boyuta ulaşmadığı söylenirken Erdoğan’ın kürsüden,” Amerikan kokartlı komandoların güneyimizde teröristlerle el ele olduğunu’ söylemesi derin anlamlar taşıyor.

Kendi ekonomisi iflas eden, uluslararası itibarı gün geçtikçe zedelenen, güç zehirlenmesi değil güç eksilmesi yaşayan Amerika kendi kurtuluşunu ‘Ortadoğu madenlerine el koymakta’ görüyor. Bunun için de askerlerinin terörist kıyafeti giymelerine bile gerek duymayacak kadar gözü dönmüş durumda! Ve içimizde bir zümre halâ ‘patates-domates’ meselelerini ‘ana gündem maddesi’ olarak sunuyor.

KONYA’DA TERÖR MÜHİMMATI VAR MI?

Konya geçen hafta Cihanbeyli’de toprağa gömülü 60 kilo civarında C4 tipi bombanın Cihanbeyli Belediyesi’nin hafriyatı sırasında bulunmasıyla gündeme geldi. Mistik yapısıyla, dinginliğiyle bilinen, terör unsurlarından uzaklığıyla değerlendirilen Türkiye’nin en büyük ova şehrinde zaman zaman endişeler yaşansa da ciddi bir terör unsurunun olmayacağı öngörülse de Damlakuyu’da zulalanmış bomba duruma farklı bir boyut kazandırdı.

41 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye coğrafyasının yüz de 5,2’sini oluşturan Konya kavşak noktada bulunması sebebiyle bilhassa doğu ve güneydoğu Anadolu’dan ciddi anlamda göç almaktadır. Bununla birlikte ulaşımın da kesit noktasıdır. Bir dönem Kulu Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile sohbet ettiğimiz sırada, “İlçemiz temizdir, sakindir. Fakat önemli bir bağlantı noktası olan Kulu makasında ele geçirilen uyuşturucular nedeniyle ilçemizin imajı bozuluyor” demişlerdi. 

Bombanın bulunduğu Damlakuyu Mahallesi, Cihanbeyli-Ankara yolu üzerinde merkezi bir konumdadır. Bu bölgeye fünye ve fitilleriyle birlikte gömülen 60 kilo patlayıcı –kanaatimizce- otoyol üzerinde gerçekleştirilecek bir eylemin hazırlığına işaret ediyor.  Konya’nın engin ovaları ve sessiz dağlarını PKK’nın yanı sıra DAEŞ örgütünün mühimmat saklamak için kullanabilecekleri endişesini bir güvenlik uzmanından dinlemiştik. Damlakuyu hadisesi Konya’da kapsamlı şekilde ‘örgüt zulası’ aramanın ihtiyaç olduğuna işaret ediyor.