1. Her memeli bebeğin en önemli ve en gerekli gıdası kendi annesinin sütüdür. Örnek kuzu için koyun sütü, sıpa için eşek sütü, bebek için annesinin sütü gibi.

2. Anne sütü: ekonomiktir (bedava), hijyeniktir (tertemiz, mikropsuz, tam beleyici, mikrop öldürücü, koruyucu), psikolojik (mutluluk verici, rahatlatıcı)tir.

3. Bağışıklı sistemini çüçlendirir (probiyotik,prebiyotik, omega 3 yağ asitleri, canlı lökosit ve lenfositler, antikorlar, nükleotidler içerir).

4. Anne sütü alerji, kanser, diabet, obezite, hipertansiyona karşı bebekleri korur.

5. Bebeklerin zekaları ve sinir sistemleri daha iyi gelişir.

6. Süt veren anneler meme kanserine, obeziteye karşı korunur.

7. Anne sütü 6 ay boyunca hiç ek gıdaya (su dahil) gerek kalmadan bebeklerimiz besler.

8. Anne sütünü artıran en önemli şey sütün yararlı, yeterli ve gerekli olduğuna inanmaktır.

9. Her seferinde bir göğüsten ortalama 20 dakika vermek bebekleri 2-4 saat kadar tok tuar.Emzirmenin 10. dakikasından sonra omega 3 yağ asitlerinden zengin kısım gelirki bu da çok besleyici ve koruyucudur.

10. Anne sütü verirken annelerin rahat bir pozisyonda,bebeği ile göz teması olacak şekilde, boyun ve kalça kısmı iyi bir şekilde tuutlması gerekir.

11. Meme ucunu ısırmaktan korumak için, bebeğin ağzını geniş açtırıp meme başı etrafını tutturmak gerekir.

ANNE SÜTÜNÜN YETMEDİĞİ DURUMLARDA NE YAPMALI

1. Nadirde olsa bazı durumlarda (annede ağır hastalık, ameliyat, bazı ilaçlar vb) anne sütü yetersiz kalabilir.

2. Bu durumda ilk tercih formül mamalar (anne sütüne yakın bebek sütü veya devam sütü) olmalıdır. Bu sütlerde vitamin, mineral, yağ, karbonhidrat, nukleotit, prebiyotik lif, omega 3 yağ asitleri yeteri kadar vardır. Yeterli beslenme ve gelişme sağlarlar.

3. İnek sütü az tercih edilmelidir. Çünkü inek sütü içindeki Vit D ve Vit C yetersizdir. Bu da kas iskelet gelişim sorunlarına ve bağışıklı zayıflığına yol açabilir.

4. Bebek barsağında ufak kanamalara dolayıs ile demir kansızlığına yol açabilir.

5. İnek sütünde sodyum, potasyum, klor gibi mineraller fazladır. Bu da bebeklerin özellikle böbrekelrine zarar verebilir.

6. Çocukların beyin, göz, bağışıklık sisteminin gelişmesine önemli katkıları olan omega yağ asitleri inek sütünde yetersizdir.

7. Keçi sütündede sodyum, potasyum oranları çok yüsektir. Bu da böbrek yükünü artirir.

8. Keçi sütünde kan sistemi için önemli olan demir ve folik asit düzeyleri düşüktür.

9. Keçi ve inek sütünde bebekler çok faydalı olan prebiyotikler (barsakta probiyotik dediğimiz faydalı bakterilerin üremesini desteklerler) yetersizdir.

10. Anne sütünün yetmediği veya tamamlanması gerektiği durumlarda ek besinlere başlamak yararlıdır.