• Çocuğunuzun endişelerini saçma bulmayın 

Okula ilk kez gidecek çocuğun bu durumdan endişe duyması ve çekingenlik göstermesi çok doğal. Çocuğunuzun yaşadıklarını anlayıp bu durumu "önemsiz" bulmadığınızı ona anlatın. Okulu çocuğunuzun büyümesiyle ve artık eğitime hazır hale geldiğiyle ilişkilendirin; ona, “Artık okula gidecek kadar büyüdüğünü” belirtin. 

• Çocuğunuzun okul dönemi geldiğinde önce sizin buna hazır olmanız gerekiyor. 

Unutmayın ki sizin ruh sağlığınız en az çocuğunuzunki kadar önemli.

“Bu haliyle okulda ne yapacak?”, “Ezerler onu" ya da “Benden nasıl ayrılacak? Hiç ayrılmadık ki” şeklindeki endişelerinizi ve ayrılma sürecindeki zorlukları çocuğa yansıtmanız uyum sürecini zorlaştırır. 

• Okula başlamadan önce yemek ve uyku saatlerini düzenleyin. 

Okul hazırlığınızı son güne bırakmayın. Okul öncesi dönemde çocuklar, canları istediğinde yemek yiyor, uykuları geldiğinde yatağa gidiyorlar. Okulun başlamasıyla birlikte çocuk bir sürü kuralla karşı karşıya kalıyor. Karşılaştığı bu kurallar onu strese sokuyor. çocuğun bu stresini azaltmak için okula başlamadan önce belli saatlerde yemek yeme, ağız, duş temizliği, oda toplama, televizyon izleme ve uyku gibi ihtiyaçlarının zamanlarını belirleyin. 

• Çocuğunuzu ilk gün mutlaka okula gönderin. 

Okulun ilk haftasına sarkan tatil planları yapmayın. İlk gün çocuğun okulda bulunması çok önemli. Başlangıçta diğer çocuklarla benzer duyguları yaşadığını görmek çocuğu rahatlatır.

• Okulun ilk günlerinde çocuğa çok kalabalık eşlik etmeyin 

Okulun ilk günlerinde çocuğa anne veya baba eşlik edebiliyor. Ancak anneanne, babaanne ya da dedelerin de okula gelmesi anlaşılır bir durum olmakla birlikte çocuk açısından çok doğru değil.

• Okula gitmeyi pazarlık konusu haline getirmeyin  

Çocuk okula gitmek konusunda isteksiz de olsa bunun mümkün olmadığını belirtin. Bu durumu bir pazarlık konusu haline getirmesine izin vermeyin. 

• İlk günler okul bitiş saatinden biraz erken okula gidin 

İlk günlerde bitiş saatinden biraz önce okulda olmanız çocuğunuzun kaygılanmasını engelliyor. Hatta öğretmeninden izin alıp çocuğunuzu zil çalmadan biraz önce de okuldan alabilirsiniz. 

• Çocuğunuz okula gittiği için onu ödüllendirmeyin 

Hiç kuşkusuz bir ebeveyn için çocuğu öğretmenine emanet edip okuldan uzaklaşabilmek çok da kolay değil. Bunu çocuğunuza hissettirmeyin. Veda anını uzatmayın ve durup durup sarılmaları sınırlandırın. Okula gittiği için çocuğunuzu asla ödüllendirmeyin. Sadece çocuğunuzu gerçekten büyüdüğünü gördüğünüzü, onunla gurur duyduğunuzu ve her zaman yanında olacağınızı ona anımsatın.