Çocuğunuzun sorularını cevapsız bırakmayın; gerekli olan açıklamaları mutlaka yapın. çocuğun sorularına yanıt vermemek, konuyu yok saymak veya ertelemek çocuğun kafasındaki soru işaretlerini daha da artırır, düşüncelere iter.

Çocuğunuza acımayın. “Çocuğunuza okula gitmek zorunlu. Biz de seni aslında onun için okula gönderiyoruz.” tarzında bir düşünceniz olduğunu asla yansıtmayın.!

Onun için kaygı duymayın. Yoğun endişe yaşamanız çocuğunuzun da endişe duymasına neden olur. 

Çocuğunuzu rahatlatmak adına fazla ve gereksiz ayrıntılara girmeyin.  Onun yaş ve duygu durum seviyesine uygun konuşma yapın.

Okulu gereksiz ve zamansız ziyaret etmeyin. Fazla yapılan ziyaretleri öğretmenleri de huzursuz edebiliyor. 

Okuldan korkan ya da okul söz konusu olduğunda sıkıntı duyan, karnı ağrıyan, bulantı veya kusması olan çocuğu bu yakınmaları nedeniyle okula göndermemezlik yapmayın.!

Ciddi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen uzun raporlar almayın. Çocuk rahatlasın diye uzun tatillere götürmeyin. 

Çocuğunuzun okul korkusuyla dalga geçmeyin. 

“Evet haklısın, orada koca koca canavarlar var, belki de seni yerler” gibi masalımsı konuşayım derken çocuğunuzun yasadığı hem duygu halini anlamamış hem de içindeki minik korkularının fazlalaşıp okul fobisini gerçekleştirmiş olursunuz. 

Öğretmenini, okulunu eleştirmeyin. O size anlatırsa, dinleyin ama siz arkadaşın nasıl neler yaptılar diye sormayın. Çocuğunuzu başkasıyla sakın kıyaslamayın.

Önemsediğinizi duyumsatın. Okuluna, öğretmenine ve kendisine önem verdiğinizi davranışlarınızla belirtin. Öğrenme becerisini kazanacağı için çocuğunuzu sık sık tebrik edin.

Aile içi mutlu olun huzurlu ortam sağlayın.

Başarılı, sağlıklı eğitim yıllarınız olsun ...