Merhabalar,

Eski Ankara Mutfağına ait bir yemektir.

Ankara İl sınırları dışında en iyi bilinen yerel yemekler içine girmektedir.

Çeşitli varyasyonları olmakla birlikte,ortak özellik etin kavrulduktan sonra iç pilavın içine gömülerek fırında birlikte pişmesidir. Bunu içinde suyunu ve fırın ayarını çok dikkatli seçmek gerekir. Çünkü pilavın kuru yada lapa olmaması gerekmektedir.

Ankara yerli halkı tarafından genellikle düğün,sünnet ve davet zamanlarında yapılmaktadır.

Günümüz de bir çok lokanta da pilavın üzerine konan et yemeği Ankara Tava adı altında sunulmaktadır, ama aslı değildir.

Bazı kesimlerde şehriye pilavı ile yapılsa da pirinç pilavı ile yapılmaktadır.

Aşağıda yazacağım tarif bire bir denenmiş ve onaylanmış bir tariftir.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER:

900 gr ( 5 büyük parça) kuzu incik

1 kahve fincanı zeytinyağ

2 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

2 adet köy biberi

1 adet büyük domates

1/2 çay kaşığı kişniş + karabiber

2 tatlı kaşığı tuz

4 su bardağı su

PİLAVI İÇİN:

3 su bardağı baldo pirinç

1,5 dolu yemek kaşığı tereyağ

3 yemek kaşığı çam fıstığı

3 yemek kaşığı kuş üzümü

1/2 çay kaşığı tarçın + yenibahar + karabiber + kuru nane

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Düdüklü tencerenize zeytinyağını alarak kızdırın ve etleri alarak yüksek ateşte arkalı önlü mühürleyin. Kuru soğanları ve sarımsakları küçük doğrayarak ekleyin. Domatesin kabuğunu soyarak küp doğrayın.Biberleri halka doğrayın. Kuru soğanın peşi sıra biberleri ve domatesi de ilave edin ve karıştırın. 4 su bardağı suyunu, tuzunu ve baharatları ekleyerek kapağını kapatın. Düdüğünü kapattıktan sonra 1/2 saat orta ateşte pişirin. Pişen etleri tencereden çıkarın ve kalan sebzelerle suyu bir süzgeçten geçirin. (posası konulmayacak) Bu arada pirinci tuzlu suda 1 saat bekletin ve yıkayıp süzdürün. Pilav tenceresine tereyağ ile fıstıkları alarak pembeleştirin. Pirinci ekleyin ve karıştırın. Tuzunu, şekerini ve baharatları ilave ederek 5 dakika kavurun ve ateşten indirin. Büyük boy borcama kavrulan pirinci boşaltın. Ortalarına etleri yerleştirin. Süzdüğünüz et suyunu (4,5 su bardağı) et ve pirincin üzerinde gezdirin. Borcamın üzerini önce yağlı kağıtla daha sonra folyo ile sıkıca kapatın. 190 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra Ankara Tavanızı 10 dakika dinlendirin. Ve işte nefis ANKARA TAVANIZ hazır..

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...