Yapılan bir çalışmaya göre; anıların, ataların deneyimlerinin genetik düğmeler yoluyla bir sonraki nesillere aktarılmasının mümkün olabileceğini, bu çalışmalarında fobilerin nasıl geliştiğini açıklayabileceği umut ediliyor.

Bilimadamları, yaşam boyunca oluşan anıların ve öğrenilmiş deneyimlerin, bir sonraki nesillere öğretilerek ya da kişisel deneyimler yoluyla aktarılmış olduğunu uzun zamandır tahmin etmekteydiler. Ancak, yeni araştırma, DNA’da oluşan kimyasal değişimler yoluyla bazı bilgilerin biyolojik olarak miras kaldığını gösterdi.

Araştırmacılar yetişkin davranışı üzerinde göz ardı edilmiş ve az değer verilmiş etki olan atalara ait deneyimleri keşfetmekteler. Dönüşümsel bir perspektiften, sonuçların, bir ebeveynin deneyiminin, hatta yavrusuna hamile kalmadan, bir sonraki nesillerin sinir sistemindeki hem yapısını, hem de fonksiyonlarını önemli derecede  etkilemekte olduğunu gösteriyor.

Bunun gibi bir fenomen, fobi, endişe ve travma sonrası stres bozukluğu gibi nöropsiskiyatrik bozukluklar için potansiyel nesiller arası aktarıma ve etyolojiye katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Çalışmalar, insanların bu mantıksız gözüken fobilerden neden bu denli acı çektiğini anlamaya yardımcı olabilir. Fobiler, atalarımızdan bizlere miras kalan deneyimlere dayanıyor olabilir. Dolayısıyla, örümcekten korkmak, zamanında bir örümceğimsi ile dehşet verici bir karşılaşma yaşayan  atalarımızın genetiğinde oluşan savunma mekanizmasının belki de bize miras kalmasıdır.

Araştırmacılar, farelere doğum öncesinde  her kiraz çiçeğini kokladıklarında verdikleri elektro şokla, kiraz çiçeğinden korkmayı öğrettiler. Doğan yavrular, doğal kokularla kıyaslandığında kiraz çiçeğinin kokusunu kokladıklarında korku dolu tepkiler ortaya koydular. Hâlbuki onlar bu koku ile henüz yaşamlarında karşılaşmamışlardı. Onlardan sonra gelen bir sonraki nesil de aynı davranışı gösterdiler. Bu etki yapay döllenme ile yavrulanma yapıldığında da devam etti.

Bilimadamları, DNA’da bilginin nasıl depolandığını anlamak için daha ileri çalışmalar yapmayı, benzer etkilerin insan genlerinde de görülüp görülemeyeceğine dair deneylerini sürdürüyorlar.