Bi soru sorduk… gülünecek bir şey yok!
Ben de yeni öğrendim de…
Amfibik, Hem karada, hem de suda hareket ve yaşam yeteneğine sahip anlamında sıfat. Ayrıca iki yaşayışlılar veya iki yaşamlılar olarak da bilinen bir grup hayvana verilen isim de Amfibyumlar olarak adlandırılıyorlar. Değişkensıcaklı (ektotermik), derisi çıplak ve nemli, göğüs kemiği hiçbir zaman kaburgalarla bağlanmamış, çoğu ses çıkarabilen, su dışında yaşayan ilk omurgalılar olan hayvan sınıfı… Yüzyıllar once su yaşamından kara yaşamına geçerken, birçok değişiklikler meydana gelmiştir. Oluşan kuraklık nedeniyle, akciğerli balıkların bazı populasyonları yaşadıkları ortamlardan çıkarak karadan diğer sulara geçmişlerdir. Daha sonrada tüm suların kurumasıyla zamanlarının büyük bir bölümünü karalarda geçirmeye başlamışlardır. 
6,022 adet günümüzde yaşayan iki yaşayışlı türü varmış.
ilginç bir evrimsel olay değil mi?
Bu iki yaşayışlıları ve sürüngenleri inceleyen bilim dalına herpetoloji denirmiş bunu da bu arada öğrenmiş olduk.
Yaşayan türlerin hepsi Lissamphibia alt sınıfındandır ve 3 takıma ayrılırı bilsek de iyi olur;
1. Kuyruksuz iki yaşamlılar (Anura) takımından türler kurbağa olarak 
2. Kuyruklu iki yaşamlılar (Caudata) takımından türler semender olarak bilinirmiş.
3. Ayaksız iki yaşamlılar (Gymnophiona) takımından türler Türkiye’de yaşamadığından halk tarafından verilmiş adları da yokmuş. Ben de uydurmayayım.
Şimdi Amfibiden yola çıkan bilgiler;
Amfibiyen Araç, Hem karada hem suda giden araç ya da taşıt, karada tekerlekli veya paletli otomobil, suda gemi olarak çalışabilen taşıtlardır. Alın size iki farklı sürdürebilirllik… II. Dünya Savaşı sırasında iki türü ortaya çıkmıştır. ABD deniz piyadeleri için geliştirilen ve daha çok tanka benzeyen LVT ile kara kuvvetlerinin desteği ile geliştirilen hem lastik tekerlekli bir kara aracı hem uskurlu bir tekne olarak çalışan DUKW’dur. Amfibi araçlara benzemesine rağmen Hoverkraft gibi hava yastıklı araçlar amfibi sınıfına girmemektedir.
Amfibik harekât, stratejide, denizde ve karada müşterek harekâttır ve daha ziyade denizden karaya, asker ve zırhlı araçlar çıkarılmasını kapsar. Bu alanda özel olarak hazırlanmış deniz piyadesi birlikleri ile denizden yüzen tank ve zırhlı araçlar yapılmıştır. 
Dınınınıııı…
Tabii hemen aklınıza gelen; Kıbrıs Barış Harekatı…
Durun aceleye gerek yok o konuda da bilgilendireceğim…
Amfibi Deniz Piyade Tugayı; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı amfibi birliğidir.
Düşman ülkenin kıyı sahiline çıkartma yapar, kıyı şeridini ele geçirir ve arkadan gelen birliklere de hareket olanağı sağlarmış. (Türk Amfibi Deniz Piyade Tugayı İzmir-Foça’da)
Bu tugayın bir taburu “Özel Amfibi Deniz Piyade Taburu” adıyla 1993-2001 yılları arasında Şırnak Cudi Dağı bölgesinde görev yapmış. (Allahım bu Cudi Dağı hep çağırıyor beni… Anlatacağım Hakkari Gezi yazımda merak etmeyin.)
Nerede kalmıştık ha… Ayrıca Arnavutluk’ta barış gücü olarak bulunmuş ÖADPT...
Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Kıbrıs’a ikinci olarak ayak basan (20 Temmuz 1974) Türk askeri birliğidir. O zamanlar alay seviyesinde olan bu birlik Kıbrıs Pentemili plajına çıkıp köprübaşını tutup, paraşütle gelen 1. Hava İndirme Komando Tugayı (Kayseri) ve helikoperlerle indirilen 2. Komando Tugayı (Bolu) ile birleşerek Girne’den harekata başlamıştır.
(Arnavutluk Afganistan ve Kosova’da da NATO Kuvvetleri ile birlikte (ISAF ve KFOR) İnsani Yardım Kuvveti olarak halen görev yapmaktalarmış.).
Başlıca amfibik harekâtlar örnekleri;
Yunan-Pers Savaşları, Maraton Muharebesi
Malta Muharebesi, Çanakkale Savaşı, Gauntlet Harekâtı (Spitsbergen), Husky Harekâtı (Sicilya), Normandiya Çıkarması, Okinawa Savaşı, Kore Savaşı, Falkland Savaşı…
Görüldüğü üzere stratejik bir anlama doğru gitti Amfibik… Çok önemli bir durum hem karada hem denizde yaşamak. Hepimizin öğrenmesi gerekiyor. 
Görülen o ki artık dünyamız “Hop Hop Hop değiş Tonton” ları kabul edecek! 
Benim hatırladığım bi tonton vardı, rahmetli T. Özal…