1. ÜRTİKER (KURDEŞEN): Ciltte, deriden kabarık, kaşıntılı, düzensiz kenarlı, ödemli lezyonlardır. Azalıp çoğalmalar gösterek 7 gün kadar sürebilir. Pek çok sebep (ilaç, gıda, soğuk, güneş, stres, mikrobik ajanlar, toksik ve kimyasal maddeler gibi) Etkeni ortedan kaldırmak en önemli koruma ve tedavidir.

2. ANGİO ÖDEM:
Derinin daha altına yayılan, göz etrafın ve ses tellerini şişirp ödeme sebep olarak solunum sıkıntısı ortaya çıkarabilen daha ağır bir allerjik sorundur. Acil tedavi gerektirir

3. KRONİK ÜRTİKER:
NADİR GÖRÜLÜR. Altı haftadan fazla süren ürtikerlerdir. Neden bulmak zordur.
TANI KOYMA: Hastaları dikkatli ve iyi bir şekilde dinlemek, allerji etkenlerini sorgulama, GEREKİRSE ALLERJİ TESTLERİNİ KOYMAK,KAN İCELEMESİ YAPMAK (IgE düzeyi, kan sayımı, troid ve karaciğer testleri gibi) ve ayrıntılı muayene yapmak çok önemlidir.

TEDAVİ:
ALLERJİ YAPAN ETKENİ ORTADAN KALDIRMAK ÖNEMLİDİR. Anti llerjk ilaçlar çocuğun yaşına ve kilosuna göre ayarlanır.

ANAFLAKTİK ŞOK:
Allerji yapan etken (ilaç,arı ve diğer böcek ısırmaları, yumurta, fıstık, kabuklu deniz ürünleri gibi) hayatı tehdit eden allerjik reaksiyonlara (nefes darlığı, şok, ölüm korkusu, kusma gibi) sebep olabilir. Çok acil bir şekilde tedavi gerekir.

İLAÇ REAKSİYONLARI:
Bazan antibiyotikler, ateş düşürücüler, nezle ve grip ilaçları deri döküntüler,deride kabarıklıklar, ateş, bulantı, kusma, baş ,eklem, karın ağrıları ortaya çıkarabilirler. Bu duruma ilaç reaksiyonu denir. Tedavide reaksiyon yapan ilaç kaldırılır. Ortalama 7 gün anti allerjik ilaç verilir.

GIDA ALLERJİLERİ:
Yumurta, süt, et, fıstık, deniz ürünleri, soya da ürtiker, öksürük, bulantı, kusma, ishal ve egzemaya sebep olabilir. Özellikle inek sütü protein allerjisi bebeklkte başlayıp uzun sürebilir. Böyle durumlarda bebeklikten itibaren inek sütü ve ürünlerini kesmek gerekir. Özel besinleri vermek gerekir. Süt veren annelere de özel diet vermek gerekebilir.