Aktif siyasete Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi Konya İl Başkanı olarak giren, AK Parti’nin kuruluşundan sonra da 2004 seçimlerinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Tahir Akyürek, 2019 seçimlere 10 ay kala “14 yıllık icraat dönemini” anlattığı bir toplantı düzenledi.
Üç hizmet dönemini kapsayan sunumu nedeniyle Tahir beyin kürsüde uzun süre kalması icap etti. Tüm İlçe Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri Ak Parti İlçe Teşkilat Başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri gibi geniş katılımlı toplantının sürprizi ise yapımına başlanan dört yeni altgeçidin temel atma töreni odu.
Salonlarda, şehir meydanlarında temel atma törenlerini gördükçe iç geçirmemek elde değil. Düşünün; Selçuk Üniversitesi Kampüsü temel atma törenine gidiyoruz. Konya ardımızda kalmış, iki yanımız bomboş arazilerle dolu, başka bir şehre gider gibi yol alıyoruz. Törenden sonra bir arkadaşımız eleştirisini dönemin Rektörü Halil Cin’e ayaküstü ifade ediyor;
“Efendim, burası ‘İtin öldüğü yer’ deyimine çok uygun düşmüş. Şehre çok uzak, daha yakın bir yerde yapsaydınız olmaz mıydı?” Halil beyin cevabı bugünleri işaret ediyordu;
“Konya hızla büyüyecek, şehir bu tarafa doğru genişleyecek. Yakın gelecekte buralar şehir içinde kaldığında insanlar, ‘kampüs biraz daha dışarı yapılsaydı’ diyecekler.”
Ya da, Özalkent konutları… Çevresi bomboş arazi olan konutların ilk harcını el arabasıyla taşıyıp kürekle temele koyduktan sonra herkeste şehre dönme telaşı başlamıştı. Biz de Latif Başaşçı ağabeylerin aracıyla dönebilmiştik mesela. Şimdi ana törenler ayağınıza çamur değmeden miting meydanlarında, otel salonlarında yapılıyor.
**
Toplantıya dönelim. 14 yıllık icraatı tek tek ele alacak değiliz. Zira Tahir bey göreve geldikten sonra oluşturduğu teamül üzere toplantı televizyonda canlı olarak yayınlandı, haberlerde detaylıca yer aldı. Biz dikkatimizi çeken birkaç konuya değinelim.
Birincisi, 40-50 dakikalık bekleme sürecindeki müzik seçimini rahatsız edici bulduğumuzu söylemeliyiz. Beyinlere balyoz gibi vuran müzik yerine, ruh taşıyan, estetik bir seçim yapılabilirdi.
Başkan sözlerine, “Önemli olan gök kubbede hoş bir seda bırakmaktır. Hamdolsun, Konya olarak bu sedayı hep birlikte bırakıyoruz” diyerek başladı. Seçim takvimine göre bırakmaya, hesap vermeye, veda etmeye daha neredeyse 10 ay vardı. Bu sözler Yeni Haber’de Hayrettin Atak’ın da yazdığı gibi ‘veda konuşması’ gibiydi neredeyse. Önceleri konuşma aralarına espriler sıkıştırmayı ihmal etmeyen Başkanın bu defa sunum metnine bağlı kalması da dikkat çekti. Ancak yarım olan hizmetler için kullandığı, “Bir kaç yılda tamamlarız” gibi sözlerini de ‘Yeniden görev istemek’ şeklinde yorumlamak mümkün.
**
Başkan sözlerinin başında toplu ulaşım konusuna yer verip tramvay ve otobüslere yapılan yatırımları, alt-üst geçitlerdeki gelişmeleri, yeni cadde düzenlemelerini anlattı. Toplu ulaşım araçlarına olan ilginin azalmasına vurgu yapıp insanların otomobil tercih ettiğini, bunun da trafik yoğunluğuna yol açtığını söyledi. Başkanın bu konuda muzdarip olduğu anlaşılıyordu. Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son Konya mitinginde de ‘Konya’nın trafiğindeki keşmekeşliğe’ vurgu yapmıştı.
İhtiyaç hâsıl olursa sonraki yazılarımızda bu konuyu derinlemesine ele alırız.
**
Konya’da güzel hizmetler de oldu tabii ki. Yıllarını stadyumlarda geçirmiş biri olarak, Konya’nın Avrupa standartlarında bir stada kavuşmasından büyük keyif aldık mesela. Bu vesileyle Konya Milli Takım şehri de oldu. Bununla kalmayıp 2024 Avrupa Şampiyonası için çeyrek final şehirlerinden biri olarak gösterildi. Bedesten çarşısının tarihi dokuya uygun olarak restore edilmesi, tarihi eserlerin bakım ve onarımına verilen katkıları da güzellikler arasında sayabiliriz.
Bu arada, ‘İslam Düşünce Atlası’ ismine muhalefetimizi de belirtelim. ‘Düşünce’ kelimesinin farklı anlamları sebebiyle, ‘İslam Fikir Atlası’ ismi daha uygun olurdu, diye düşünüyoruz.
Tahir bey 2004’de yola çıkarken seçim kampanyasında ‘Avrupalı Konyaspor’ sözü vermiş, takımın yaşadığı sıkıntılı bazı dönemlerde de verdiği bu sözü tutmak bir yana, takımı sahipsiz bırakmakla eleştirilmişti. 2019 yaklaşırken Başkanın sözü gerçek oldu, yeşil beyazlılar üst üste iki defa Avrupa Liginde oynadı. Üstelik Türkiye Kupası Şampiyonu oldu, Süper Kupayı müzesine götürdü. Fakat hikmetini sormayalım; Tahir beyin 14 yıl muhasebesinde Konyaspor yer almadı.
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun salonda olmayışı dikkatimizi çekti. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’da Ankara’dan ayağının tozuyla dönüp, yarısında da olsa toplantıya yetişti. Altay’ın ‘çantasında nelerle döndüğünü’ merak etmeye hakkımız var, diye düşünüyoruz.
Bu program bir erken bir veda mıydı, yoksa dördüncü dönem için göreve talip olmak mıydı, zamanla göreceğiz. ‘Olanda hayır vardır’ diyerek, yapılan ve yapılamayan hizmetler için teşekkür ediyoruz.
**
KILIÇDAROĞLU SINIR TANIMIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanlarını Konya'da topladı. 31 belediyesi olan şehirde, Tuzlukçu’dan başka yerde seçim kazanamayan CHP’nin bu toplantıyı Konya’da yapması bize manidar geldi.
Muhalefet yapma adına her şeyi göze alan Kılıçdaroğlu kontrolsüz söylemlerinde her geçen gün zirveye çıkıyor. Konya’daki konuşmasında da AK Parti’yi eleştirirken sarf ettiği sözler tahammül sınırlarını zorlayacak cinstendi.  Bakın şu sözler CHP Genel Başkanına ait;
“Bunlarda din imanda yok emin olun, ellerinden gelse IŞİD gibi yere yatırıp kesecekler. IŞİD’ten ne farkı var bunun? Zamanında IŞİD’i terör örgütü de görmüyordu bunlar.”
Kılıçdaroğlu, “Konyalı kardeşlerime, muhafazakâr demokrat kardeşlerime, ülkücü muhafazakâr kardeşlerime sesleniyorum” diyerek her kesime mesaj vermeye çalıştı;
“Zalimin yanında durmayın, harama ortak olmayın. Harama ortak olanın sonu ne olur siz benden daha iyi biliyorsunuz? Bu hükümete destek vermek, zulme ortak olmak demektir.”
Hükümetin tefecinin eline düştüğünü de iddia etti;
“150 milyar dolar faizi İngiltere’deki lobiye milletten aldıkları vergiyle ödediler. ‘Faizi düşürmek için lobi kurduk’ diyor. Ne lobisi kurdun?  Ben konuştum da, faizin kötü bir şey olduğunu öğrendi. Yakayı tefeciye kaptırdı, ‘Türkiye’nin bekâ sorunu var’ diyor. Bir hükümet yakayı tefeciye kaptırdıysa, orada adalet yoktur. Adaletin olmadığı yerde devlet olmaz, huzur olmaz, yargı olmaz.”
Konuşmasının bir yerinde, “Bir fezleke ile Kılıçdaroğlu’nun gözünü korkutalım, diyorlar. Sizin feriştahınız gelse benim gözümü korkutamaz” ifadelerini kullandı.
Ülkesi aleyhinde bu kadar aşağılayıcı ifadeler sarf eden insanlara ne denir, adını siz koyun.
**
KONYA’DA SALONDA, BAŞKENTTE CADDEDE

Önceki hafta sonu Meram Belediyesi eski Başkanı Mustafa Özkan’ın oğlu Muhammed Zahid ile Uğur Saraçoğlu’nun kızı Seda’nın düğünleri nedeniyle Konya hareketli bir gün yaşamıştı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun yanı sıra Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hasan Hüseyin Uyar, Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, eski Devlet Bakanı Teoman Rıza Güneri başta olmak üzere siyaset ve iş dünyasından çok sayıda isim bu düğünde buluştu. SP İl Başkanları ve İl Müfettişleri Toplantısının da Konya’da yapılmasına vesile olan düğün, bize de uzun zamandır görüşemediğimiz dostlarla hasbihal etme fırsatı verdi. Bu vesileyle, yuva kuran genç çifte ömür boyu saadetler diliyoruz.
Konya programında salona girişi sırasında karşılanan Temel bey için dönüş yolunda başkent girişinde araç konvoyu organize edilmesi, genel merkez binası önünde konuşma yapması ilgi çekiciydi. Ankara İl Teşkilatı bu heyecanı nasıl oluşturdu dersiniz?
**
Başbakan Binali Yıldırım, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, son olarak da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretleri sebebiyle Konya siyaseti sıcak bir ay yaşadı. Öyle görülüyor ki, 2019 yaklaştıkça sadece sıcaklık değil, tansiyon da yükselecek.