Dünya üzerinde ve özellikle ülkemizde yaşananları tek bakış açısı ile anlamak imkansızdır. Sadece anlamadıklarınızı anladığınızı sanarak, anlayamadıklarınız ile sadece ‘nous’unuz karışır.
Mesela olayları tek kaynakla ve tek bakış açısı yerine geniş bir bakış açısı ile değerlendiren insanlara günümüzde paranoyak damgası vurulurken, esasında bu tarz kişiler meslekleri veya tecrübeleri ile bilinç sahibi oldukları unutulmaktadır.
Kimi zaman mahkeme kararları ve yasalar ile kimi zamanda devlet anlayışıyla zihinlerde oluşturulan anlayışlar toplumsal gerçekler ile çakışabiliyor.  
Evrensel konjonktür, Demokrasi, Temel Hak ve Hürriyetler gibi üst kurumlar, kimi zaman yapılan doğru eylem ve kararları zorlama konumuna çevirir.
O nedenle ülke ve dünya yönetiminde misyon sahibi olanlar çok zorluklar içerisinde bulunurken, yönetimdekileriler diktatör değiller ise kolay geldiği için herkes ile herkesim tarafından eleştirilirler.
Sokrates'i ortaya çıkaran düşünsel etkilerin yaratıcılarından biri olması ile de ünlenen İonia'lı Anaksagoras zamanımızda yaşasaydı o zaman ortaya çıkardığı NOUS kavramı ile bugünlerde yaşadıklarımızı nasıl yorumlayabilirdi acaba merak ediyorum.
Nasıl ki algılamalarımız bize Evren'i, düzen gereği bir bütün olarak gösteriyorsa, bu düzeni bir amaca göre düzenleyen bir kuvvet de mevcut olmalıdır. Anaksagoras bu mantıktan hareketle, yaratılışı ve oluşu meydana getiren ilkeye, düşünme yetisine olan benzerliği yüzünden, "NOUS" adını vermiştir.
NOUS ilk hareketi gerçekleştiren kuvvettir. "Nous" kavramını, "tanrısal akıl" olarak betimlediğimizde, şahsımıza yapılan iyiliklerinde, kötülüklerinde bu kavram ile oluştuğunu söyleyebiliriz.
Yanlış olduğunu bilsek te ara sıra kullandığımız bie söz vardır. "Aklın yolu birdir" deriz. Çok doğru ve en gerçekçi anlamında kullanırız.
Peki gerçekten aklın yolu ‘bir’ midir?
Tabi ki de değildir…
Aklın bir yolu yoktur, akıl Allah’tan gelen bir ‘güç’tür.
Askerler her şeyi askeri, bürokratlar her şeyi bürokratik, din adamları da her şeyi din açısından görseler de, bu, insanlığa ve gerçeklere yetmez.
Ülkemizi yöneten kadronun en tepesinde bulunan kişinin yanında çalışan kişi hata yapıyorsa en tepedeki kişiyi hatalı yapmaz. Lakin hatasını öğrendiği zaman hala o kişiyi yanında tutuyorsa o zaman geçmişte yaptığı ve gelecekte yapacağı hatalara ortak olur.
Herkesin NOUS’una sahip olması dileklerimle…