Okuduğum kitapta geçen Ahilik ocağının yedi kuralı bize çok tanıdık geldi. Ahiliğin özü, Fütüvvet. Fütüvvet; feta kelimesinden gelmekte. Feta yiğit, fütüvvet yiğitlik demek. Ahi olmakla önce yiğit olur, sonra meslek öğrenir ve mesleğinde usta olur. Tasavvuf eğitimi ile gönül terbiyesi alır sonra devlet ve millet menfaati uğrunda çalışarak hizmet ettiği için alperen olur.

Bu gün Ege dağlarında zeybeklik edenler de Ahilik Teşkilatı’nın yiğitler birliğinin devamıdır. Onlarda da Ahilik mensubiyetinin simgelerinden olan Şed kuşağı vardır. Başlarındaki yiğitlere ise Efe demelerinin sebebi; mazlum halka ağabeylik yapmalarındandır. Ahi yiğitleri, Selçuklu döneminde ordu seferdeyken Hassa Ordusu mensubu olarak iç asayişi sağlar, kervanların yol güvenlik muhafızlığını yaparlardı. Zaten o zaman Ahilik Teşkilatı’ndaki yiğitler bölükleri, Oğuz geleneği olan Seğmenliğin devamı idi.

Zira Selçukluda Seğmenlik esas alınarak, muhafızlar diye ayrıca bir teşkilat göreve başlamıştı. Ve Selçukluda muhafız demek zeybek demekti. Zeybekler/muhafızlar, Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Aydınoğlu Beyliği’nin Beyi Umur Gazi Bey ile denizci olurlar. Aydınoğulları Beyliği, Umur Gazi Beyin İzmir akınında şehit olmasından sonra Osmanlı Beyliği tarafından yıkılınca da Osmanlı ile anlaşamadılar. İsyankârlıklarının bundan olduğu belirtilir.

Devlet düşmanı olmadıkları, ne zaman devlet zora girse en önde cepheye koştukları da belirtilir. Onlar devlet ve millet menfaati için cenk ederken iktidara sahip olmak adına kardeş beylik tarafından ağabeylerinin kılıçtan geçirilmesine isyan ettikleri de belirtilir.

Ahiliğin şartları arasında elini, kapını, sofranı açık tut (cömert ol, tevazu sahibi ol, misafirperver ol, aç olanları doyur) bulunur. Bu gün de devam eden ocağın yedi kuralı var: 

Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak. Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim (sabır, yumuşak huyluluk) ve mülayemet (iyi davranma, iyilik) kapısını açmak. Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak. Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet (nefsin isteklerini yok etmek) kapısını açmak. Halktan yana kapısını bağlamak, Hak’tan yana kapısını açmak. Herze ve hezeyan (gereksiz ve saçma sapan konuşma) kapısını bağlamak Marifet kapısını (sırra erme, gönül yolunda yükselme, arif olma) kapısını açmak. Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak.