İnsan, ego, kibir, şiddet, vahşet, ne kötü özellikler var ise toplamış almış kendine. İyi özellikler yok mu, var tabi ki, olabildiğince fazla, yeter ki al, sahiplen ve uygula, merhamet, şefkat, empati gibi. İyi kötü özelliklerimizle ilgili örnekleri çoğaltmamız mümkün de, ayrıntılara girmem gerek. İyi de kötü de somut birer meta değil, tek kelime altına sığdırmamız da kolay değil. Empati dersek, kişinin karşıdakini anlamak adına an itibarıyla da olsa karşısında ki gibi olma, düşüne bilme yetisi. İnsanın bir diğer insanı daha iyi anlaya bilmek, algılaya bilmek adına ne uğraşlar verdiğini çok iyi bilmem. İnsan genelde işine geldiği, çıkarları için empatilerini yoğun yapar. Bu empati halleri ki sade insan değil hayvan için nebat için hatta cisimler için dahi yapılır, sebep kendi anlatımını ya da tavrını doğru ile bağdaştırmak.

Empati yapmanın en zor yanı, an itibarıyla dahi olsa karşıdakinin yerine geçemiyoruz. Karşımız da kini anlamak adına onun tüm eksik, kısalıklarını, yetersizliklerini, dert, kederlerini, yaratılış etkenlerini içselleştiremiyoruz. Ağustos böceği en bildiklerimizdendir. Ağustos böceği ile bu tanışıklığımız böcek haliyle “TEMBEL” halini almış, hikayeleri mize, masallarımıza, şiirleri mize eklemiş, tiyatro temsillerimiz de, skeçlerimizde, şiirlerimizde yer vermişiz. Ağustos böceğine yer verdiğimiz her çalışmamız da eksik empati yapıp biraz da haksızlık etmişiz. Her konu da olduğu gibi tembellik etmiş ağustos böceğini derinlemesine incelemeden, tanımadan, öğrenmeden kendi tembel halimizi ona yüklemişiz. Ağustos böceği var olmadan evveli bir lavra olarak toprak altın da optimum 12 yıl bekler, 12 yıllık bu toprak altı tutsaklığı ismin de olduğu gibi ağustos ayın da son bulur, ömrü de yine ismi ile bağdaşıktır, bir aydır. Sesi çıkan, şarkı söylediğine inandığımız ise erkek olanıdır. Dişi olan güzel şarkı söyleyenler içinden seçimini yapacak ve çiftleşecektir. Tembel diye tanım getirdiğimiz “AĞUSTOS Böceğinin” tüm ömrü ve işlevi bu bir aydır. Dişi isen güzel şarkı söyleyeni bulacaksın, erkek isen güzel şarkı söyleyip seçilecek ve üreyeceksin. Sonrası yok, hepsi bu, baştan sona sana ayrılan süre bir ay, hadi tekrar empati yapalım sen olsan çalışır mısın?

Empati yapmak, günlük hayatımızda ki doğru kararlarımızın önemli bir etkeni, yolu. İzah etmeye çalıştığım üzere bazen ters açıdan ya da farklı açılardan görüp incelemek, bilmek gerekir. Bilim adamı kimliğine sahip olmadığım gibi toprak ve böcekleri inceleyen bir tezim ya da araştırma çalışmam da yok. Tahmin benim ki sadece, ağustos ayının tercih edilmesi ve ismini de oradan alması, toprak denge ve dönüşümün de, önemli bir görev ve işlev sahibidir diye düşünmekteyim.