1. Fiziksel, sosyal ve psikolojik değişimler görülür.

2. Kızlarda 9 yaştan sonra başlar,12 yaşında tepe yapar. İlk belirti meme büyümesidir. Hemen ardından genital bölgede tüylenme başlar. İlk ay hali (regl-menarş-aybaşı) genellikle 12 yaş civarındadır. Bazan 16 yaşa kadar gecikebilir. 16 yaşını bitirip regl olmayanveya aşırı ve düzensiz kanaması olan kızlar incelenmelidir.

3. Erkeklerde 10-11 yaşından sonra başlar. 13-14 yaşlarında tepe yapar .İlk belirti yumurtalarda (testis) ve yumurta torbasında (skrotum) büyüme şeklindedir. Hemen ardından genital tüylenme başlar. Özellikle penis yapısı, inmemiş testis, testiste sıvı birikimi, varikosel yönünden

4. Utangaçlık, yorgunluk, ruhsal gerginlik, ebeveyn ve kardeşlerle çatışma, bağımsızlık duyguları, karşı cinse karşı ilgi, cinsel uyarılar, özgüven sorunları, görülmeye başlar.

5. Hızlı boy atma başlar. Yılda 9-10 cm büyüme olur. Adolesan öncesi büyüme ortalama, yılda 5 cm. kadardır.

6. Adolesana gerek aile içinde, gerekkse de okul ve toplum içinde özel ilgi ve destek verilmelidir. Özellikle eğitim sorunlara, madde, alkol ve sigara bağımlılığı, intihar eğilimi ve diğer psiko-sosyal sorunlarının olup olmadığı çok yakın değerlendirilmelidir.

7. Çocuk doktoru yılda 1 kez muayene etmelidir. Boy, kilo, vücut kitle endeksi, tansiyonu, muayene bulguları kaydedilmeli ve aile ve genç bilgilendirilmeli, olabilecek sorunlar (obezite, hipertansiyon, kansızlık, kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, eksik aşıları, regl sorunları, hormonal bozukluklar, meme kitleleri, genital patolojiler gibi) iyice araştırlmalı gerekirse labaratuvar incelemeleri yapılmalıdır.

8. Adolesanlarda intihar eğilimi diğer yaşlara göre daha yüksektir. Kızlarda daha sık olmakla birlikte ölümle sonuçlanan olgulara erkeklerde rastlanır. Özellikle depresyon, madde bağımlılığı, panik atak, anksiyete, psikozlar yönünden yakın değerlendirme önemlidir.

9. Adolesanlarda beslenme sorunlarına rastlanılmaktadır. Obezite en sık görülen rahatsızlıktır. Anoreksiya Nervoza (Şişmanlamaktan korkarak hiçbir gıda almak istemeyen, vücut görünümün daha kilolu sayan, gittikçe kilo kaybeden, kız çocuklarında görülen, hayati tehlike arz edebilen, ileri derecede zayıf görünümlü, vücut kitle endeksi 17 altında olan ) ve Bulimia Nervoza (Anormal derecede fazla gıda alıp aldıklarını kusarak çıkaran, kızlarda görülen,ataklar halinde seyreden, kiloları çoğunlukla normal vey fazla olan, metabolik bozukluklar ortay çıkarabilen) adlı beslenme bozuklukların erke tesbit etmek önemlidir.