(…….   ADNAN MENDERES  SUÇSUZ MUYDU?.......)  3 BÖLÜM

Eğer  iki bölümde anlatılanlarla hala tatmin olunmadıysa ve  Adnan Menderes ve iki dava arkadaşının  suçsuz olduğu  düşünülüyorsa gerçekleri anlatmaya devam ediyorum , hem de  bıkmadan usanmadan!..İdam edilişe neden olan  ve bu güne kadar Türk insanından  gizlenen gerekçeleri aydınlığa kavuşturmak için şimdi de  Banu Avar’a  27 Eylül 2010 tarihinde gelen bir okur mektubunu sizlerle paylaşmaya geldi sıra. 

Dikkat ederseniz  Türkiye Cumhuriyeti’ne,  insanına  ve Müslümanlığa karşı işlenen suçlar  o kadar  fazla ki   bazıları  diğer bölümlerde anlatılanlarla bire biri örtüşüyor! 

Ön bilgi olarak Adnan Menderes İzmir Amerikan Koleji mezunudur!.. Adnan Menderes’i,  bu okulu dikkatle alarak değerlendirmenizi tavsiye ederim.. 

Mektubun ana başlığı  “Menderes neden idam edildi, ve neyle suçlanmıştı? 

           1- Örtülü ödenek paralarını zimmetine geçirmek,
           2- 6-7 Eylül Olayları'na önceden haberi olduğu halde müdahale etmemek,
           3- Kanuna aykırı olarak üniversite basmak ve halka ateş açtırtmak,
           4- Bazı muhalefet milletvekillerinin ve muhalefet liderinin seyahat özgürlüğünü kısıtlamak,
           5- Devlet radyosunu siyasi çıkarları için kullanmak,
           6- Halkı, Demokrat İzmir gazetesinin matbaasını tahrip etmeye teşvik etmek
           7- Kırşehir'i haksız olarak ilçe yapmak,

           8- Yargı bağımsızlığının ihlal etmek,
           9- Tahkikat Komisyonu'nu kurup olağanüstü yetkilerle donatmak,
          10- CHP'nin mallarına "haksız" yere el koydurmak,  gibi nedenler!

Peki bunlar idam cezası için yeterli mi?Bence hiçbir suçun cezası idam olamaz, idama tamamen karşıyım. Fakat Menderes de idama karşı mıydı?Elbette değil, 1951-1960 yılları arasında Menderes 43 kişinin idam kararına imza attı ve hepsi idam edildi. İdamların en dramatik olanı ise, 14 Nisan 1955'te casusluk suçundan idam edilen Hayati Karaşahin'di. İnfazı, Ankara Samanpazarı'nda halka açık olarak yapıldı. Suçu neydi? Rusya için casusluk yapmak             

Menderes'in başka suçları yok muydu?Aslında Menderes'in suçları mahkemelerde gündeme gelmeyenlerdi. ABD'nin tepkisinden çekinen Gürsel hükümeti aşağıdakileri hiç gündeme getirmedi.

  • 1951 yılında Menderes hükümeti Kore Savaşı'na Amerika için asker gönderdi.
    Amerikan çıkarları için bine yakın vatan evladı Kore'de yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı. 

 Emperyalist güçler (AB-D)  kendi çıkarları için yabancı askerleri ‘İnsan Deposu’ gibi kullanmayı o tarihlerden bu yana  adeta ilke edinmişlerdir!..Türk askerinin Kore’den sonra nerelerde insan deposu gibi kullanıldığı bu yazının konusu değildir. Ancak vatansever aydınların kitapları dikkatle okunarak bilgi sahibi olunmalıdır.   F.M.

  • 1952'de NATO'nun isteği üzerine komünizme karşı gayri-nizamı harp yapacak Seferberlik Tetkik Kurulu, daha sonraki adıyla Özel Harp Dairesini kurdu.
  • 1954 yılında Yabancılara petrol arama ve çıkarma izni verildi.
  • Tek parti döneminde kurulan bazı traktör ve basma fabrikaları Menderes döneminde özelleştirildi veya ekonomik olmadıkları için kapatıldı. Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldı.
  • Cezayir kurtuluş savaşı sırasında Fransa'yı destekledi.
  • 1954-1958 yılları arasında 238 gazeteciyi iktidara karşı yazılar yazmak suçundan mahkûm ettirdi.
  • "Tahkikat Komisyonu"nu kurdu. 15 DP milletvekilinden oluşan komisyon hem suçlama hem de yargılama hakkına sahipti. Komisyon 5 kişiden fazla yan yana yürümeyi bile yasakladı.
  • İsmet İnönü'ye 12 oturum meclisten men cezası verildi.
     
  • Turan Emeksiz hükümete karşı İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen bir protesto mitinginde polisin açtığı ateş sonucu öldü. Hüseyin Onur ise sol bacağı kesilerek kurtarıldı. 
  • Hukuk'un üstünlüğünü savunan Yargıtay Başkanı Bedri Köker, Yargıtay Başsavcısı Rifat Alabay, Yargıtay 2. Başkanlarından Haydar Yücekök, Yargıtay Üyeleri Melahat Ruacan, Kamil Çoşkunoğlu, Faik Uras ve İlhan Dizdaroğlu “görülen lüzum” üzerine emekliye sevkedildiler. Aslında Menderes hükümeti, ordu darbe yapacak gerekçesiyle daha 6 Haziran 1950'de, başta Genelkurmay Başkanı Nafiz Gürman olmak üzere bütün üst komuta kademesi  dahil olmak üzere 15 general ve 150 albayı re'sen (kimseye danışmadan) emekliye sevk  etmişti.
    1950-1960 DP hükümetinin kısa bir değerlendirmesini
    yapmaya çalıştım.Başbakan Erdoğan, Menderes'in ölüm yıldönümü ile ilgili olarak yaptığı konuşmayı Necip Fazıl'dan şiir okuyarak tamamladı. Ben de Nazım Hikmet'tin bir şiiri ile yazımı tamamlıyorum. O şiirde belki Menderes'in niçin idam edildiğini de bulabilirsiniz.”

Kore'de Şehit Düşen  Bir Yedek Subayın  Nazım Hikmet’in Ağzından  Menderes'e yazdığı manzume: 25 Haziran 1959

‘Gözlerinizin ikisi de yerinde, Adnan Bey, iki gözünüzle bakarsınız, iki kurnaz, iki hain, ve zeytini yağlı iki gözünüzle  bakarsınız kürsüden Meclis'e kibirli kibirli ve topraklarına çiftliklerinizin ve çek defterinize. 

Ellerinizin ikisi de yerinde, Adnan Bey, iki elinizle okşarsınız, iki tombul, iki ak, vıcık vıcık terli iki elinizle okşarsınız pomatlı  saçlarınızı,  dövizlerinizi, ve memelerini metreslerinizin. 

İki bacağınızın ikisi de yerinde, Adnan Bey, iki bacağınız taşır geniş kalçalarınızı, iki bacağınızla çıkarsınız huzuruna  Eisenhower'in, ve bütün kaygınız iki bacağınızın arkadan birleştiği yeri  halkın tekmesinden korumaktır. 

Benim gözlerimin ikisi de yok. Benim ellerimin ikisi de yok. Benim bacaklarımın ikisi de yok. Ben Yok’um. 

Beni, Üniversiteli yedek subayı, Kore'de harcadınız, Adnan Bey. Elleriniz itti beni ölüme, vıcık vıcık terli, tombul elleriniz. Gözleriniz şöyle bir baktı arkamdan ve ben al kan içinde ölürken çığlığımı duymamanız için  kaçırdı sizi bacaklarınız arabanıza bindirip.

Ama ben peşinizdeyim, Adnan Bey, ölüler otomobilden hızlı gider, kör gözlerim, kopuk ellerim, kesik bacaklarımla peşinizdeyim. Diyetimi istiyorum, Adnan Bey, göze göz,
ele el, bacağa bacak, diyetimi istiyorum, alacağımda.
 25 Haziran 1959

Sevgili okurlarım Menderes konusunda benden bu kadar. 

İnsanlığın; tarihin gerçeklerini er yada geç öğrenmek gibi bir geleneği vardır. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve kahraman silah arkadaşlarının Türkiye cumhuriyetini ne müşkülatlar  içinde  mücadele vererek bizlere armağan ettiklerini  unutmadık ve unutturmamaya kararlıyız. 

İç ve dış mihraklar tarafından 95 yıldır bu ülke yıkılmamışsa, gerçek tarihi bilenlerin ve bu doğrultuda hareket edenlerin her geçen gün çoğalmasına borçluyuz.  1960  müdahalesi yapıldığında bendeniz henüz askeri okulda dirsek çürütüyordum. Yani o günleri yaşadım ve unutmadım..

O yıllarda  henüz doğmamış  tüm tanıdıklarınızın,  bilinmesi gereken gerçekleri görmelerine lütfen yardımcı olunuz….

Başka Türkiye yoktur, bu ülkeden başka topraklarda yaşam sürmemiz ise  MÜMKÜN GÖRÜLMEMEKTEDİR.. 

Zira dış mihraklar için “En iyi Türk Ölü Türk’tür”