Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma  açık cezaevine geçiş şartları hakkında bilgi vermek istiyorum.
Kural olarak Açık cezaevine geçiş yönetmeliğine göre açık cezaevine bir hükümlünün geçebilmesi için toplam cezası 10 seneden fazla ise 1/10 unu, toplam cezası 10 seneden az ise  1  ayını kapalı cezaevinde geçiren hükümlüler eğer iyi halli iseler ve koşullu salıverilme tarihine 7 sene ya da daha az bir süre kalmış ise açık cezaevine geçiş hakkına sahip olacaklardır.  
Ancak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar, haklarında ikinci kez tekerrür hükümleri uygulananlar, haklarında iyi hal kararı verilmiş olsa bile 5 ya da daha fazla hücre cezası alanlar ve son hücreye koyma cezasının üzerinden 1 yıl geçmemiş olanlar, terör ve örgütlü suçlardan hükümlü olanlar açık cezaevine geçemez. Koşullu salıverme kararı  geri  alınanlar, denetimli serbestlik tedbirini ihlal edenler, icra iflas kanunu gereğince hapsen tazyik veya tazyik hapisleri dışında diğer kanunlarda düzenlenen disiplin ve zorlama  hapislerinin tamamı kapalı cezaevinde geçirilir. Ayrıca hükümlünün yaşı, sağlık durumu,  bedensel veya zihinsel yetenekleri bakımından çalışma koşullarına uyum sağlamayacakları  idare ve gözlem kurulu kararı ile saptananlar açık cezaevine ayrılamaz.    
Açık cezaevinde iken (firar  suçu hariç) disiplin cezası verilerek kapalı  kuruma iade edilen  hükümlüler diğer şartlara uyduğu takdirde açık cezaevine geçebilirler.  
Açık cezaevinde iken ilk kez firar eden yakalanan kapalı kuruma iade edilen ve hücre cezası  alan hükümlüler disiplin cezasının kaldırılmasından itibaren açık kuruma ayrılabilir.  
Hükümlünün doğrudan açık cezaevine geçebilmesi için kasıtlı suçlarda 3 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum edilenler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahip olacaktır. Örneğin dolandırıcılık, adam yaralama gibi... 
Cezası yüksek güvenlikli kurumlarda infaz edilen hükümlüler toplam cezalarının 1/3 ünü iyi halli geçirirlerse ve koşullu salıverilmelerine 3 yıl ya da daha az bir süre kalınca açık cezaevine   geçiş hakkına sahiptir.
Taksirli suçlarda 5 yıl ya da altında bir cezaya mahkum olanlar doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptirler. Örneğin; ölümlü trafik kazası veya iş kazası nedeniyle 5 yıl veya altında ceza alanlar doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahip olacaklardır.
Hükümlü hakkında adli para cezası verilmişse ve bu adli para cezası ödenmediği için  hapis cezasına çevrilmişse doğrudan açık cezaevinde infaz edilir.
Örgütlü suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçların doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı yoktur.
Müebbet hapis cezasına mahkum olanlar koşullu salıverilmelerine 5 yıl ya da daha az bir süre  kalmışsa açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptir.
Cezası yüksek güvenlikli cezaevinde f tipinde veya kapalı cezaevinin yüksek güvenlikli bölümünde geçiren hükümlüler cezalarının 1/3  ünü iyi halli geçirmiş ve koşullu salıverilmelerine 3 yıl ya da daha az bir süre kalmışsa açık cezaevine geçebilir.
Nitelikli hırsızlık tck 142 yağma tck 148-149 uyuşturucu madde alım satımı tck 188 uyuşturucu madde kullanımı kolaylaştırma tck 190  gibi suçlardan mahkum olanlar koşullu salıverilmelerine 5 yıl ya da daha az bir süre kalmışsa açık cezaevine ayrılabilir.   
Örneğin  nitelikli hırsızlık ve yağma suçundan 9 sene ceza alan bir şahıs eğer suçu 1 temmuz 2016 tarihinden önce işlemişse  1 ay kapalıda kalması gerekir. 1 temmuz 2016'dan sonra işlemişse 9 sene ceza alan bir hükümlü açık cezaevine geçiş için 1 yıl kapalıda kalması gerekir. Çünkü 671 sayılı KHK ya göre 1 Temmuz 2016 dan önce işlenen nitelikli hırsızlık ve yağma suçlarında ceza infaz oranı ½ 1 temmuz 2016 dan sonra işlenen suçlarda ceza infaz oranı 2/3 dür.
Uyuşturucu madde ticareti uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırma  suçlarında 7.5 yıl ya da daha az hapis cezası alan bir hükümlü 1 ay kapalıda kalır. Ve açık cezaevine geçer.
Uyuşturucu madde ticareti ve uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırma suçlarından 8 yıl hapis cezası alan 4 ay kapalıda kalır açığa geçer uyuşturucu madde suçlarından 9 yıl hapis cezası alan bir hükümlü 1 yıl kapalıda kalır ve açık cezaevine geçer.
Cinsel saldırı tck 102 ve çocukların cinsel istismarı tck 103. madde eşe karşı kasten adam öldürma eşe karşı kasten adam yaralama eziyet tck 82/1 tck 86/3_a tck  96/2 b suçlarından mahkum olanlar koşullu salıverilmelerine 3 yıl kala açık cezaevine geçebilirler.
Cinsel taciz suçu işleyenler önce kapalıya alınır diğer cinsel suçlarda olduğu gibi koşullu salıverilmelerine 3 yıl kalma şartı aranamayacak iyi halli olmaları yeterli olacak.
Bu konudaki tüm sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.