Türkiye son 6 aydır bedelli askerlik çıkacak mı sorusunun cevabını aradı. Gündemi en meşgul eden konulardan birisi muhakkak bedelli askerlik oldu. Seçimler geldi, geçti ve beklenen bedelli çıktı. Yaş, fiyat ve temel eğitim konuları konuşuldu, uzun uzun tartışıldı ve bedelli platformları ve bedelleri bekleyenler  email,  twitter ve instagramdan dahi hepimize yazdılar. Bedelli askerlik konusunda tek başına uzun yazı dizileri yazılır hatta kitap olabilecek bir konu bunu kabul ediyorum. Fakat Türkiye’nin başka gündemi yok mu?

Hani muhabbetlerde duyarız adamlar uzaya gidiyor sen neyi tartışıyorsun? Sadece bedelli askerlik konusu değil bir çok gereksiz konuyla ülkemizi meşgul ediyoruz ki asıl konuşulması gereken konulara bir türlü gelemiyoruz. İnşallah Türkiye savunma sanayisinde çok daha iyi yerlere gelecek ve uzay kuvvetlerinde yerini alacak.

Türkiye son yıllarda savunma sanayi ve askeriyede şüphesiz çok önemli yollar kat etti. Son 15 yılda Türk savunma sanayi ürünlerinin ihracatı yaklaşık 7 kat artarken, Türk Silahlı Kuvvetleri yerli imkanlarla üretilen askeri ürünleri kullanmayı ilk tercih olarak benimsiyor. Silah, helikopter, bot, insansız hava araçları, gemi, füze ve bir çok zırhlı son teknoloji araçlar. Milli tank, milli uçak ve milli uydu projeleri devletin büyük kararlılığı ile devam ediyor. Türkiye'nin bölgesinde liderlik iddiasını artıracak ve ordunun gücünü katlayacak. Eskiden ihtal ederken artık ihraç eden önemli bir yerdeyiz.

2016 yılı sonu itibariyle, savunma firmalarımızın tüm savunma ve havacılık satışlarını içeren ve sektörün büyüklüğünü gösteren Toplam Savunma ve Havacılık Sektör Cirosu 5,968 milyar $’a ulaşmıştır. Geçmişte yalnızca 248 milyon $ olan savunma ve havacılık ihracatı, 2016 yılında yaklaşık 8 kat büyüyerek 1,953 milyar $'a ulaşmıştır. 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar $ bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 8 katlık bir artış ile 41,4 milyar $'lık proje hacmine ulaşılmıştır. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında, bu miktarın 60 milyar $'ın üzerinde olacağı öngörülmektedir.

Türk Savunma Sanayisi’nde temel politika:

Yerli sanayi altyapısından azami ölçüde yararlanmak,
 İleri teknolojili yeni yatırımları yönlendirmek ve teşvik etmek,
 Yabancı teknoloji ile işbirliği ve sermaye katkısını sağlamak,
 Araştırma-geliştirme faaliyetlerini teşvik etmek suretiyle gerekli her türlü silah, araç ve gerecin mümkün olduğunca Türkiye’de üretiminin sağlanması olarak belirlenmiştir.

Geçmişte Cumhuriyetin Kurusucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk: “…tekniğin ve sanatların her türlü ilerlemelerine uygun olarak üretilen silahlar ve savaş gereç ve araçları, memleketin ekonomisi ile ilgilidir. Ordunun saydığımız gereksinimlerini, memleket içinde hazırlamak esas olmalıdır...” demiştir.

Şimdi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ‘’ “Benim gönlüm tasarımından üretimine kadar hiçbir aşamasında yer almadığımız bir ürünün alınıp kullanılmasına razı değil. Bizim savunma sanayi için dışarıya verecek tek kuruşumuz olmamalı.” sözleri çok önemlidir.

ABD’nin yeni ordusu ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde ABD’nin artık "Silahlı kuvvetlerin 6. kolu olarak bir uzay kuvvetleri kurulması için gerekli sürecin derhal başlatılması noktasında Savunma Bakanlığı'na talimat veriyorum. Bu büyük bir adım. Hava kuvvetlerimiz olacak, ayrıca uzay kuvvetlerimiz olacak; ayrı fakat eşit" açıklamasını yaptı.

ABD'nin sadece yeryüzünde değil, uzayda da etkin olması gerektiğini dile getiren Trump, "Amerika'yı savunurken uzayda sadece Amerikan varlığının olması yeterli değil, uzayda Amerikan etkinliğinin olması lazım" şeklinde konuştu.

Amerikan ordusu; Kara Kuvvetleri, Deniz Piyadeleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenliği komutanlıklarından oluşuyor fakat geleceğe yatırım yapan ABD uzaydan da geri kalmadı bu logosunu dahi belirlemek için önemli adımlar atıyor.

Uzay Kuvvetleri’nin kurulma nedenini, Çin ve Rusya’nın hipersonik füze, uçak ve uzay teknolojilerine yönelik yatırımları olarak gösteren Pence,  “Geçmişte yaptığımız gibi, Amerika Birleşik Devletleri bu yeni savaş alanında ortaya çıkan tehditleri karşılıyor” ifadesini kullandı. Pence, “Amerika Birleşik Devletleri Uzay Gücü’nü kurmak için zaman geldi.” dedi.

ABD dışında Hangi Ülkelerin Uzay Kuvvetleri Çalışması Var?

- Çin
- Fransa
- Rusya
- İngiltre