Dünyayaya ayar vermeye alışmış ABD ile Türkiye’nin ilişkileri ayar tutmakta zorlanıyor. Türkiye’nin itirazlarına rağmen, binlerce TIR silah yardımı yaptığı terörist PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG/YPG’yle işbirliğini sürdürmekte ve Suriye’de kara gücü olarak kullanmakta.  ABD bu tutumuyla 70 yıllık müttefiki Türkiye ile alt tarafı taşeron bir örgüt olan PYD arasında sıkışıyor.

FETÖ elebaşı Gülen’in ABD’de adeta koruma görmesi ve Türkiye’ye iade edilmemesi, ABD’nin YPG’ye askeri desteği,  Zarrab olayı, Halkbank Genel Müdür Yardımcısının ABD’de tutuklanıp mahkum edilmesi, Erdoğan’ın korumaları hakkındaki mahkeme kararı, parası ödenen silahların verilmemesi vs. gibi olaylar zaten ilişkilere gölge düşürüyordu.

 İlave olarak Türkiye’de tutuklu bulunan rahip Brunson meselesi, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 Hava Savaunma Füze sistemi, proje ortağı olduğumuz ve parası ödenmiş olan F35’lerin teslim edilmemesi yeni bir kriz kapısı açtı. Geldiğimiz nokta sıkıntılı ama ABD, bazı yetkilileri aracılığıyla kendi hatalarını da ifade temeye başladılar.

Uçakların teslim edilmemesi ABD’nin ayıbıdır. İmzaladığı anlaşmalara rağmen, böyle bir tutum Dünya çapında güçlü bir devlete yakışmamakta ve uluslararası alanda güven kaybettirmektedir. Sen basit bir dolandırıcı mantığıyla sokaktaki üçkağıtçı gibi davranamazsın. Devletsen, NATO ittifakında müttefikimizsen ve bölgede yaşanan bir çok operasyonda ortağımızsan senin maşalığını yapan bir terör örgütünün uzantısıyla bizi bir tutamazsın... Verdiğin sözleri ve imzaladığın anlaşmaları inkar edersen yarın da sana benzer davranışları yapanlar olduğunda yanında kimseyi bulamazsın.

Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Libya’da ve bir çok yerde arı kovanına çomak soktun tüm insanlığı ağlatacak kadar vahşi bir kaosa sebep oldun. Ortadoğunun çıkarcı Arap devletleri menfaatleri icabı şu anda sana yalakalık yapıyorsa da bilki insanlık adına geleceğe çok ötü bir iras bırakıyorsun. Tarih seni sebep olduğun kan ve göz yaşıyla anacak. Irak, Suriye ve Filistin’de sebep olduğun katliamlar tarih boynca unutulmayacak.

Bizim Dış işlerinin açıklamasına göre Suriye’de Menbiç konusunda bir çözüm ihtimali ufukta gözüküyor. Nüfusu Arap olan bu kasaba halkı elbette YPG’nin yerine Türk Ordusunu tercih edecektir. Suriye askerini de arzu edenler olabilir. Ama YPG’yi asla kimse istemezken sen zorla demografik yapıyı değiştirmeye kalkıştın.

Bölgede, Türkiye ve (ÖSO)  Özgür Suriye Ordusu, Rusya ve İran ile , Amerikalılar ve onların desteklediği (SDG) Suriye Demokratik Güçleri karşılıklı olarak kendi hesaplarını gerçekleştirmeye çalışyor.

Rahip Brunson’ı ve S-400’leri bahane ederek F35 uçaklarını teslim etmeyen ABD kendi ülkesinin çıkarları söz konusu olduğunda nasıl davranıyorsa Türkiye’de kendi çıkarlarına göre hareket edecektir.