Bir yılın daha sonuna geldik… Nasıl geçti eski yılınız, umduklarınıza kavuştunuz mu, bekledikleriniz oldu mu, ya da hiç ummadığınız sürprizlerle mi karşılaştınız?
Ülkemiz açısından 2015 hiç de iyi geçmedi. Nasıl geçeceğini elbette bilmiyorduk ama, en azından iyi geçsin istiyorduk. Tahminlerimizden öteye temennilerimiz vardı. Bir önceki yılı aratmamasını isterdik değil mi?
Ama hepimiz biliyoruz ki gerçekten berbat bir yıl geçirdik. Allah beterinden korusun deyip 2016’ya umutla bakalım. Dualarımız bu yönde... Çünkü yapacak başka bir şeyimiz yok. İşimiz Allah’a kalmış yani…
Ortadoğu’da dünya devletlerinin oynadıkları oyunlar yüzünden komşularımızla olan problemlerimiz günden güne arttı. Sıfır sorundan buralara kadar geldik. Irak’ta Amerikan işgaliyle başlayan süreç, Arap baharıyla farklı boyutlara ulaşırken, Türkiye kendisini bir ateş çemberinin içinde buldu.
Ortadoğu tam bir bataklık… Bir ayağımızı kurtarmaya çalışırken öbür ayağımız daha derinlere batıyor gibi… Kimileri bunu “Van minut”un bir sonucu olarak görüyorlar. Öyle olmasaydı böyle olmazdı geyiği yani… Doğrulanması mümkün olmayan bir hipotez bu.
Peki hiç etkisi olmamış mıdır derseniz, bu soruya elbetteki “olmamıştır” diye cevap veremeyiz. Ama öyle olmasaydı nasıl olurdu, onu da işte bilemeyiz.
Olsaydı ya da olmasaydı şart edatına bağlı olarak program yapılmaz. Karşımıza çıkan olayların akışına göre A, B, C… planlarımız olmalı. Bunları yürürlüğe koyabilmek için de biraz cesaret, biraz öngörü, biraz sabır, biraz siyaset, biraz cesaret, ama kocaman da bir güç lazım…
Askeri, siyasi, ekonomik, teknik ve hatta biraz da şeytani bir güçten bahsediyorum. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’da bunların hepsinden azar azar var. Ama Türkiye’nin gücünü oluşturmak onun da boyunu aşıyor. Her şey bir tarafa bizde “millet” olma bilinci yok. Topyekün millet olarak olaylar karşısında dimdik duramıyoruz.
Dünyanın en karmaşık ülkesi biziz. Evet her insan birbirinden farklı yaratılmıştır, kimse kimseye benzemez ama, millet dediğin de asgari müştereklerde birleşen bir topluluktur. Bizde maşallah gerçekten 72 buçuk millet var, her biri de kendi içinde 72,5 parça…
Yılın son günlerine doğru bir çocuğumuz daha oldu. Bir Rus uçağı düştü... Düştü mü, düşürüldü mü, kim düşürdü, niye düşürdü, o da ayrı bir tartışma konusu ya... Ama gerçekten hiç umulmadık şekilde başımız belaya girdi.
Karşımızda Rusya gibi bir ülke var... Bu da yetmezmiş gibi başında da Putin gibi bir adam… Mesele sadece askeri veya siyasi konuyla da sınırlı değil. İşin ticari boyutu var. İhraç mallarımız geri döndü. Hele bir de doğalgaz problemimiz var ki, insanlar şu kış günü Rusya doğalgazımızı kesiverirse ne yaparız telaşındalar…
Yokluk içinde düşmana kök söktüren atalarımızın, rahatına düşkün evlatlarıyız biz... Keyfimiz bozulacak diye ödümüz kopuyor. Elbette kimse keyfi bozulsun istemez ama, bu kadarı da fazla değil mi?
Otuz yılı aşan PKK mücadelesinde Barış Süreci’yle mutlu sona yaklaştığımızı düşünürken, kendimizi bir ateş çemberinin içinde bulduk. Her gün şehit haberleriyle sarsılıyoruz. Etkisiz hale getirilen yüzlerce teröriste rağmen PKK direnmeye devam ediyor. Mahalleleri köstebek yuvasına döndüren militanlar, imar edilmeye çalışılan şehirlerimizi viraneye çeviriyorlar, özgürlük adına halka zulmediyorlar, güvenlik güçleriyle çatıştıkça aramıza duvar örüyorlar.
Onların siyasi temsilcileri de kırmızı çizgilerimizi altüst edecek beyanatlarla, yangını var güçleriyle körüklemeye devam ediyorlar.
2015’e girerken böyle bir yıl geçireceğimizi kimse tahmin edemezdi. Tek bildiğimiz bu yıl genel seçimlerin yapılacağıydı. Akparti’nin tekrar iktidara gelip gelmeyeceği merakla tartışılıyordu ama, seçimlerden tek parti iktidarını sonlandıracak, HDP’yi de 80 milletvekiliyle meclise sokacak bir netice çıkması da beklenmiyordu.
Bir fetret döneminden sonra yeni bir seçim yapılacağını ve birçoklarının boşuna seçim yapıyorsunuz, bu netice değişmez demesine rağmen, Akparti’nin tekrar büyük bir oy çokluğuyla tek başına iktidara geleceğini, HDP’nin milletvekili sayısının yarı yarıya düşeceğini, MHP’nin dördüncü parti olacağını da kimse bilmiyordu.
Evet gelecekten beklentilerimiz tabii ki hep iyi yönde... Ama tahminler gerçekten çok zaman boş çıkıyor. Bu günlerde yine 2016’ya ilişkin tahminler gazete ve dergileri süslemeye başladı. Ben hepinize bulabilirseniz 2015’in tahminlerini okumanızı tavsiye ediyorum. Ne demişler, ne olmuş?
Onun için gelecek yıla ait bir şeyler söylemeye gerçekten çekiniyorum. Tutma ihtimali o kadar az ki…
Gene de iyimserliğimizi kaybetmemeliyiz. Bakın son günlerde İsrail’le aramızda yumuşama olduğuna ilişkin haberler var. Bu uluslararası siyaset tamamen menfaat dengeleri üzerine kurulmuştur. Bu alanda dodtluk düşmanlık geçicidir, ârızîdir. Ne zaman neyin olacağını ya da olmayacağını kimse bilemez.
Bizim kültürümüzde şerlerden bile hayır doğabileceğine dair bir inanç vardır. Bakarsınız Rusya krizinden bile bizim için güzel sonuçlar çıkar. Ortadoğu’da farklı rüzgarlar eser, PKK ile olan problemler çözülür, komşularımızla olan uyuşmazlıklarımız sona erer, Suriye yeniden eski günlerine döner, göçmen vatandaşlar yurtlarına döner, Türkiye gücüne güç katmış bir şekilde bu olayların içinden sıyrılıverir.
Kıbrıs problemimiz, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz belli bir raya oturur, çevremizle, komşularımızla, dostlarımızla daha farklı bir dünyanın kurulmasına ön ayak oluruz, Türkiye dünyadaki yerini daha da güçlendirir, sayılı devletlerden biri de biz oluruz.
Bunların hepsi 2016’da olmaz belki ama, hepimiz aynı amaç doğrultusunda elbirliğiyle çalışırsak bir gün olur. Yeter ki bu bilinçle hareket edelim, bir millet olma şuuruyla yekvücut olalım.
Bu ülke tarih boyunca ne badireler atlattı, bu problemleri de çözecek, bu puslu havadan berraklığa çıkacak güçtedir.
Kara bulutların üstümüzden kalkması için birlik olmaya, el ele vermeye ihtiyacımız var. Bu vatan hepimizin, gidecek başka yerimiz yok. Yıllar, asırlar da geçse, bu topraklarda yaşamaya, bayrağımızı bu ülkenin semalarında dalgalandırmaya devam edeceğiz. Başka çıkış yolumuz yok.
Bu duygularla gelecek günlerimizin düşündüğünüzden daha güzel geçmesini diliyorum, bütün okuyucularımızın ve Basın camiasının yeni yılını yürekten kutluyorum.